Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem to idealny pomysł na obiad. Danie proste w wykonaniu, syte i pięknie się prezentuje.
Listę potrzebnych składników oraz przepis przedstawiam poniżej.
Składniki
- 4 papryki mogą być różnokolorowe
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego
- 10 dag sera feta lub mozzarella
- 2 łyżki masła
- 1 woreczek ryżu
- Sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- zioła prowansalskie
Przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym
- Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia
- Na patelni rozpuść masło, dodaj cebule pokrojona w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, gdy cebula się zeszkli dodaj rozdrobnione mięso mielone. Dodaj przyprawy i smaż do momentu aż mięso będzie miało złoty kolor.
- Farsz przełóż do miski, ostudź i dodaj ryż, ser feta lub mozzarella pokrojone w kostkę
- Papryki umyj, odetnij górę papryki tak by ogonek pozostał, będzie on służył jako kapelusz naszej papryki. Środek wydrąż i posól środek. Napełnij papryki farszem, przykryj odkrojonymi ogonkami i włóż do naczynia żaroodpornego. Na spód naczynia wlej 2 szklanki wody
- Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!