Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem to idealny pomysł na obiad. Danie proste w wykonaniu, syte i pięknie się prezentuje.

Listę potrzebnych składników oraz przepis przedstawiam poniżej.

Składniki

  • 4 papryki mogą być różnokolorowe
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 10 dag sera feta lub mozzarella
  • 2 łyżki masła
  • 1 woreczek ryżu
  • Sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • zioła prowansalskie

Przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym

  1. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebule pokrojona w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, gdy cebula się zeszkli dodaj rozdrobnione mięso mielone. Dodaj przyprawy i smaż do momentu aż mięso będzie miało złoty kolor.
  3. Farsz przełóż do miski, ostudź i dodaj ryż, ser feta lub mozzarella pokrojone w kostkę
  4. Papryki umyj, odetnij górę papryki tak by ogonek pozostał, będzie on służył jako kapelusz naszej papryki. Środek wydrąż i posól środek. Napełnij papryki farszem, przykryj odkrojonymi ogonkami i włóż do naczynia żaroodpornego. Na spód naczynia wlej 2 szklanki wody
  5. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.