Faszerowane papryki z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem
Mięsa

Faszerowane papryki z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem

Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego.

Samo podanie tego dania robi naprawdę duże wrażenie a nie chce już nic mówić o smaku. Najchętniej podaje je właśnie z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem.

Składniki

  • Mięso mielone 250 g
  • 4 duże papryki czerwone
  • pół szklanki ryżu basmanti
  • 1 puszka pomidorów obranych ze skórki
  • 20 szt. Pieczarek
  • sól, pieprz, oregano,
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 100 g żółtego sera do zapiekania

Faszerowane papryki mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem – przepis

  1. Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu
  2. Pieczarki umyj, obierz i podsmaż na patelni, by odparowała woda
  3. Farsz: mięso mielone włóż do miski, dodaj posiekany czosnek, cebulę, pieczarki, ugotowany ryż, sól, pieprz, oregano, 50 g żółtego sera,
  4. Papryki: dobrze umyj je, odkrój górną część, wyciągnij gniazda nasienne i dopraw od wewnątrz solą, pieprzem, oregano i nadziewamy je farszem, na ich wierzch posyp pozostałym serem i nałóż górną część papryk,

Tak przygotowane papryki włóż do naczynia żaroodpornego polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.