Spaghetti bolognese z mięsem mielonym to idealne połączenie klasycznego bolognese z papryka, mięsem mielonym i pieczarkami. Te składniki nadadzą inny wymiar tego dania.
Nadadzą mu głębi przez co stanie się bardzo sycące.
Tak moja mama robiła je w domu i tak też ja robię je do dziś.
Obejrzyj nasze filmy:
Poniżej przedstawiam składniki potrzebne do tego dania oraz przepis.
Składniki:
- mięso mielone 500 g
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pieczarki 250 g
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów obieranych ze skórki
- makaron spaghetti
- sól
- pieprz
- oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- Żółty ser 50 g
Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryka i pieczarkami – przepis
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu w osolonej wodzie
- W trakcie gdy makaron będzie się gotował, zeszklij cebulę, czosnek i dodaj mięso mielone,
- Gdy mięso będzie już złociste dodaj obrane pieczarki, mieszaj co jakiś czas
- Gdy woda już odparuje wrzuć paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko duś pod przykryciem, aż papryka stanie się miękka,
- Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku.
Na talerz ułóż makaron, polej przygotowanym sosem i posyp startym żółtym serem.
Smacznego.
Bardzo dobry makaron, polecam przepis innym.