Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami
Makarony

Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami

Spaghetti bolognese z mięsem mielonym to idealne połączenie klasycznego bolognese z papryka, mięsem mielonym i pieczarkami. Te składniki nadadzą inny wymiar tego dania.

Nadadzą mu głębi przez co stanie się bardzo sycące.

Tak moja mama robiła je w domu i tak też ja robię je do dziś.

Poniżej przedstawiam składniki potrzebne do tego dania oraz przepis.

Składniki:

  • mięso mielone 500 g
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieczarki 250 g
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów obieranych ze skórki
  • makaron spaghetti
  • sól
  • pieprz
  • oregano, bazylia, zioła prowansalskie
  • Żółty ser 50 g

Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryka i pieczarkami – przepis

  1. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu w osolonej wodzie
  2. W trakcie gdy makaron będzie się gotował, zeszklij cebulę, czosnek i dodaj mięso mielone,
  3. Gdy mięso będzie już złociste dodaj obrane pieczarki, mieszaj co jakiś czas
  4. Gdy woda już odparuje wrzuć paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko duś pod przykryciem, aż papryka stanie się miękka,
  5. Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku.

Na talerz ułóż makaron, polej przygotowanym sosem i posyp startym żółtym serem.

Smacznego.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.