Makaron z cukinią i kurczakiem to jedno z moich ulubionych dań. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, a przy okazji po prostu smaczne.
Makaron ten możecie zjeść zaraz po przygotowaniu – jest wtedy najlepszy, albo zabrać jako posiłek do pracy i podgrzać go w mikrofalówce :)
W tajemnicy powiem Wam, że najbardziej lubię kiedy przygotowuje go Madzia :)
Obejrzyj nasze filmy:
Poniżej znajdziecie listę składników i przepis… smacznego :)
Składniki (na 2 porcje)
- podwójna pierś z kurczaka
- 3/4 szklanki makaronu (dowolnego)
- łyżeczka curry
- sól
- pieprz
- oliwa
- cukinia
- 150 ml śmietany
Makaron z cukinią i kurczakiem – przepis
Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy go solą, pieprzem, curry i dodajemy odrobinę oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby przeszedł aromatem przypraw. Jeśli nie lubicie curry to użyjcie swoich ulubionych przypraw do kurczaka. Smażymy go na rozgrzanej patelni.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
Do usmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i całość smażymy razem przez kolejne 5 minut. Dodajemy śmietanę i wszystko dusimy na wolnym ogniu ok. 2 minut.
Na talerze wykładamy ugotowany i odcedzony makaron, a wierzch polewamy przygotowanym sosem.
Smacznego!