Makaron z cukinią i kurczakiem to jedno z moich ulubionych dań. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, a przy okazji po prostu smaczne.

Makaron ten możecie zjeść zaraz po przygotowaniu – jest wtedy najlepszy, albo zabrać jako posiłek do pracy i podgrzać go w mikrofalówce :)

W tajemnicy powiem Wam, że najbardziej lubię kiedy przygotowuje go Madzia :)

Obejrzyj nasze filmy:

Poniżej znajdziecie listę składników i przepis… smacznego :)

Składniki (na 2 porcje)

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3/4 szklanki makaronu (dowolnego)
  • łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • cukinia
  • 150 ml śmietany

Makaron z cukinią i kurczakiem – przepis

Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy go solą, pieprzem, curry i dodajemy odrobinę oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby przeszedł aromatem przypraw. Jeśli nie lubicie curry to użyjcie swoich ulubionych przypraw do kurczaka. Smażymy go na rozgrzanej patelni.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu.

Do usmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i całość smażymy razem przez kolejne 5 minut. Dodajemy śmietanę i wszystko dusimy na wolnym ogniu ok. 2 minut.

Na talerze wykładamy ugotowany i odcedzony makaron, a wierzch polewamy przygotowanym sosem.

Smacznego!