Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy

Jeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy.

Nie wiem czy wiecie ale pigwa oprócz cukrów zawiera w sobie także sporą ilość witaminy C, która wzmocni nasz układ odpornościowy. Poza tym owoce pigwy mają w sobie spore ilości potasu, żelaza, wapnia. Owoce pigwy dojrzewają w okresie jesiennym (wrzesień, październik) więc to właśnie wtedy jest najlepszy okres na zrobienie tej nalewki. Swoim wyglądem przypomina ona jabłko lub czasami gruszkę.

Nalewka z pigwy będzie zatem świetnym specyfikiem nie tylko na poprawę odporności, ale również rozgrzeje nas w chłodne wieczory.

Nalewka z pigwy – składniki

  • 2,5 kg pigwy
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • kora cynamonowa
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 10 goździków
  • 250ml miodu
  • szklanka cukru
  • 0,5 l wody

Nalewka z pigwy – przepis

Pigwę dokładnie myjemy. Wycinamy z niej gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy ją do słoika i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie.

Po tym czasie gotujemy wywar – w 0,5 l wody rozpuszczamy miód, cukier, dodajemy cynamon, anyż, goździki. Czekamy aż całość się zagotujemy, zdejmujemy szum i odstawiamy do ostygnięcia. Wywar z cukru dodajemy do pigwy, zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 4 tygodnie.

Po tym czasie nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek.

Idealna na chłodne wieczory :)

Smacznego, a właściwie na zdrowie :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.