Jeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy.
Nie wiem czy wiecie ale pigwa oprócz cukrów zawiera w sobie także sporą ilość witaminy C, która wzmocni nasz układ odpornościowy. Poza tym owoce pigwy mają w sobie spore ilości potasu, żelaza, wapnia. Owoce pigwy dojrzewają w okresie jesiennym (wrzesień, październik) więc to właśnie wtedy jest najlepszy okres na zrobienie tej nalewki. Swoim wyglądem przypomina ona jabłko lub czasami gruszkę.
Nalewka z pigwy będzie zatem świetnym specyfikiem nie tylko na poprawę odporności, ale również rozgrzeje nas w chłodne wieczory.
Obejrzyj nasze filmy:
Nalewka z pigwy – składniki
- 2,5 kg pigwy
- 0,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu
- kora cynamonowa
- 3 gwiazdki anyżu
- 10 goździków
- 250ml miodu
- szklanka cukru
- 0,5 l wody
Nalewka z pigwy – przepis
Pigwę dokładnie myjemy. Wycinamy z niej gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy ją do słoika i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie.
Po tym czasie gotujemy wywar – w 0,5 l wody rozpuszczamy miód, cukier, dodajemy cynamon, anyż, goździki. Czekamy aż całość się zagotujemy, zdejmujemy szum i odstawiamy do ostygnięcia. Wywar z cukru dodajemy do pigwy, zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 4 tygodnie.
Po tym czasie nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek.
Idealna na chłodne wieczory :)
Smacznego, a właściwie na zdrowie :)
Uwielbiam pigwę i to nie tylko w postaci nalewki, ale również jako owoc do herbaty. Moim zdaniem sprawdza sie rewelacyjnie i faktycznie na zimowe czy chłodne wieczory jak teraz mimo tego kwietnia. A apropo nalewek to mam zamiar teraz zrobic nalewkę ze śliwek https://alembik.eu/blog/post/112-jak-zrobic-sliwowke-czyli-nalewke-ze-sliwek-przepis