
Pyszna zupa gulaszowa
Jeśli nie spróbujecie zupy gulaszowej Madzi to nie będziecie znali tego cudownego smaku. Tak czy inaczej w tym wpisie podam Wam przepis na ten pyszny posiłek :) Zupa gulaszowa z całą pewnością wystarczy Wam na cały obiad bo jest bardzo syta i pożywna.
Do przygotowania tej zupy możecie wykorzystać dowolne mięso, może to być wołowina, łopatka, karkówka. Nasza, właściwie Madzi wersja będzie z łopatki :)
Składniki
- kg łopatki
- 0,5 kg pieczarek
- 2 czerwone papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 marchewka
- 4 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- liście laurowe
- ziele angielskie
Zupa gulaszowa – przepis
Umyte mięso osuszamy, kroimy w większą kosteczkę i przyprawiamy do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz majerankiem.
Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na 3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone mięso. Smażymy do miękkości.
Do gotującej się wody (ok. 2 litrów) dodajemy 2 liście laurowe, 4 ziareneka ziela angielskiego. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę (umytą i obraną). Całość gotujemy przez ok. 20 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do zupy.
Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę i dodajemy do naszego wywaru.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, a następnie dodajemy do naszej zupy.
Do zupy dodajemy usmażone mięso wraz z cebulą.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Zupę gulaszową gotujemy do momentu kiedy ziemniaki i mięso będą miękkie.
Smacznego!