Ciasto truskawkowe ptasie mleczko to przepis na lekki, szybki i bardzo smaczny deser, który przygotujemy w domu. To orzeźwiające, przypominające piankę ciasto.
Truskawkowe ptasie mleczko to jedna z najpopularniejszych słodyczy w Polsce. To pyszne, puszyste i lekkie ciasteczko, które zrobi wrażenie na każdym, kto spróbuje go po raz pierwszy. W tym artykule dowiesz się więcej o historii i składnikach truskawkowego ptasiego mleczka oraz o tym, jak je zrobić w domu.
Historia truskawkowego ptasiego mleczka
Ptasie mleczko to słodka przekąska, która została stworzona w Związku Radzieckim w latach 60. XX wieku. Pierwsza wersja ptasiego mleczka była wytwarzana ze sztucznych składników, takich jak żelatyna, cukier i syrop glukozowy. W 1967 roku firma E. Wedel rozpoczęła produkcję ptasiego mleczka w Polsce, a w 1973 roku wprowadzono na rynek wersję truskawkową. Od tego czasu truskawkowe ptasie mleczko stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych polskich produktów spożywczych.
Obejrzyj nasze filmy:
Truskawkowe ptasie mleczko to pyszna i popularna słodycz w Polsce. To delikatne ciasteczko z jasną pianką, które jest pokryte czekoladą i ma intensywny smak truskawkowy. Można je kupić w wielu sklepach spożywczych, ale można również zrobić je w domu z kilku prostych składników. Warto spróbować tego przepisu i zrobić swoje własne truskawkowe ptasie mleczko.
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne ciasta z truskawkami. Dla miłośników ciasta na kruchym spodzie mamy przepis na tartę z truskawkami i kremem mascarpone, ale znajdzie się również pyszny sernik na zimno z truskawkami. A szukając przepisu na śniadanie warto zerknąć na przepis na bezglutenowe placuszki z truskawkami.
Ciasto truskawkowe ptasie mleczko składniki na spód
- 300 g markizów, najlepiej z nadzieniem czekoladowym
- 50 g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki)
- 50 g masła (1/4 klasycznej kostki)
Ciasto truskawkowe ptasie mleczko składniki
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 250ml wody do galaretki (1 szklanka)
- 250 g twarogu z wiaderka
- 220 g truskawek
- 250 ml śmietany kremówki 30% (1 szklanka)
Dodatkowo na dekorację
- 250 g truskawek
- 250 ml śmietany kremówki 30% (1 szklanki)
- 2 łyżeczki cukru pudru
Składniki na polewę
- 50 ml śmietany kremówki 30% (1/5 szklanki)
- 50 g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki)
Szaklanka ma u mnie pojemność 250 ml, a tortownica średnicę 24 cm.
Ciasto truskawkowe ptasie mleczko przepis
Przygotowanie zaczynamy od zrobienia spodu do ciasta. Masło roztapiamy w rondelku, w drugim rondelku roztapiamy czekoladę. Wszystkie składniki, a więc markizy, roztopione masło oraz czekoladę wkładamy do blendera i miksujemy. Powinniśmy otrzymać konsystencję mokrego piasku.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na dno wysypujemy przygotowany spód. Delikatnie ugniatamy „piasek” na dnie tortownicy oraz boki do mniej więcej 1/3 wysokości.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, dokładnie mieszamy, aż nie będzie kawałków żelatyny i studzimy. Jeśli chcecie przyśpieszyć czas studzenia, można galaretkę schować do lodówki, ale musicie uważać, aby Wam za szybko nie zgęstniała.
Następnie do miski wlewamy ostudzoną galaretkę, dodajemy twaróg oraz truskawki umyte i odszypułkowane truskawki.
Całość blendujemy przy pomocy ręcznego blendera. Powinniśmy otrzymać bezgrudkową masę serową.
Masę schładzamy w lodówce, do momentu jak zacznie delikatnie gęstnieć.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Aby śmietana dobrze się ubiła, powinniśmy ją ubijać zimną, wyjętą prosto z lodówki. Śmietanę po ubiciu dodajemy do gęstniejącej masy twarogowej z truskawkami. Całość mieszamy przy pomocy łyżki, albo rózgi kuchennej.
Masę przelewamy do tortownicy na markizowy spód. A następnie chowamy do lodówki do czasu, aż całkowicie stężeje.
Jak ciasto stężeje ubijamy drugą porcje śmietany kremówki wraz z cukrem pudrem/ Tutaj również powinna być wyjęta prosto z lodówki. Ta śmietana pójdzie na wierzch ciasta, możecie dodać do niej 1 torebkę śmietan- fixu.
Truskawki 250g myjemy, wycinamy szypułki i osuszamy. Na górę ciasta kładziemy ubitą przed chwilą śmietanę, a na niej układamy pokrojone truskawki.
Na sam koniec przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy. Powinniśmy doprowadzić całość prawie do wrzenia, ale nie wolno tego zagotować. Polewę zostawiamy na 2-3 minuty, aby trochę przestygła i zgęstniała. Następnie polewamy nią truskawkowe ptasie mleczko.
Tak przygotowane ciasto truskawkowe ptasie mleczko możemy przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Smacznego!