Sernik na zimno z truskawkami to idealny deser na letnie dni. To lekka i orzeźwiająca wersja tradycyjnego sernika, która zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie tego przysmaku jest proste i nie wymaga pieczenia, co czyni go jeszcze bardziej atrakcyjnym.
Spis treści
Dziś sernik cieszy się niesłabnącą popularnością, a przygotowanie idealnej masy serowej to klucz do sukcesu tego wyjątkowego smakołyku. Zaskakujące jest, że sernik jest jednym z najczęściej wyszukiwanych deserów w Polsce, zainteresowanie nim rośnie z roku na rok. Poznaj tajniki przygotowania sernika na zimno z truskawkami i odkryj, dlaczego warto zadbać o idealną konsystencję i smak tego wyjątkowego deseru.
Sernik na zimno z galaretką i truskawkami to pyszny i orzeźwiający deser, który idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia lub jako słodki akcent po obiedzie. Można go również modyfikować, dodając lub zmieniając składniki według własnych upodobań, np. zastępując truskawki innymi owocami sezonowymi. Możecie to ciasto bez pieczenia przygotować również na spodzie z herbatników, albo ciasteczek zbożowych.
Obejrzyj nasze filmy:
Tym razem przygotuję sernik na zimno na serkach homogenizowanych, a spód będzie zrobiony z biszkoptów. Gotowy sernik na zimno z galaretką i truskawkami podajemy schłodzony.
Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne serniki. Wśród propozycji są przepisy na ciasta bez pieczenia – sernik bez pieczenia na herbatnikach czy wersje pieczone – sernik słony karmel. Dla zabieganych osób jest również wersja sernika przygotowana dosłownie z 4 składników – sernik z 4 składników.
Oczywiście robiąc sernik z serków homogenizowanych z truskawkami trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo musi swoje odstać w lodówce, aby cała masa stężała.
Sernik na zimno z truskawkami składniki
- 200 g biszkoptów (dowolny kształt, tak aby łatwo było Wam ułożyć je w tortownicy)
- 50 masła (1/4 kostki)
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego – 4 x 200 g kubeczek
- 2 galaretki cytrynowe + 400 ml wrzątku
- 400 ml wrzątku
- 1 galaretka truskawkowa + 350 ml wrzątku
- 500 g truskawek
Do przygotowania tego ciasta polecam Wam serki Rolmlecz, moim zdaniem sprawdzają się w tym przepisie najlepiej. W dużych marketach kupicie również galaretkę krystaliczną, bez koloru i smaku, jeśli nie macie takiej możliwości, to potrzebujemy czegoś neutralnego, ja wybrałem galaretkę cytrynową.
Tortownica u mnie ma średnicę 24 cm.
Sernik na zimno z truskawkami przepis
Zanim zaczniecie przygotowywać masę serową polecam przygotować galaretki, będą one potrzebowały dłuższej chwili aby zacząć stężeć. To bardzo ważne, inaczej może się Wam rozlać po całej tortownicy. Przeczytajcie przepis do końca zanim przystąpicie do przygotowania.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dnie układamy biszkopty. Jeden przy drugim. Jeśli zostaną Wam luźne przestrzenie to możecie je wypełnić kawałkami biszkoptów. Ten sernik na zimno z truskawkami możecie również przygotować na spodzie z herbatników, ciasteczek zbożowych z dodatkiem masła. Wybierzcie wersję, jaką lubicie najbardziej.
Aby stworzyć idealną masę serową do sernika, należy przestrzegać kilku kluczowych kroków.
We wrzątku (400 ml) rozpuszczamy 2 galaretki o smaku cytrynowym, jeśli uda się Wam kupić w sklepie, to polecam użycie galaretek krystalicznych, możecie również użyć galaretki winogronowej. Ważne jest aby miała jak najbardziej neutralny smak i kolor. Galaretkę odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski przekładamy serki homogenizowane. Ja najbardziej lubię ten sernik na Rolmleczach, ale równie dobrze sprawdzają się serki waniliowe z Biedronki. Do serków dodajemy ostudzoną galaretkę. Galaretka powinna być ostudzona, ale nie może jeszcze zacząć tężeć. Masę z serków mieszamy przy pomocy łyżki, albo rózgi kuchennej. Masy nie wolno mieszać mikserem. Powstała masa jest bardzo płynną. Na każdy z biszkoptów wylewamy kilka łyżek masy, aby nasiąknęły i stały się cięższe. W ten sposób nie wypłyną na wierzch jak wlejemy masę. Resztę masy odstawiamy na chwilę na bok, tak aby zaczęła delikatnie sztywnieć.
Bardzo ostrożnie wlewamy resztę. Ciasto wkładam do lodówki na około 30 minut.
W zależności od tego, jakie owoce używacie, taką wybierzcie galaretkę. Ja wybrałem świeże truskawki, więc i galaretka będzie truskawkowa. Kiedy ciasto jest w lodówce, galaretkę rozpuszczam we wrzątku i odstawiam do ostygnięcia. Jeśli chcecie przyśpieszyć ten proces, schowajcie lekko przestudzoną galaretkę do lodówki, ale uważajcie, aby zbyt szybko nie stężała.
Na wierzchu ciasta układam umyte, odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.
A następnie zalewam galaretką. Galaretka powinna być ostudzona, delikatnie tężejąca, powinna przypominać swoją konsystencją kisiel. Jeśli wlejecie zbyt płynną galaretkę, to może Wam wypłynąć bokiem tortownicy.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje podane schłodzone. To idealnie ciasto na ciepłe, słoneczne dni.
Podsumowując, sernik na zimno z truskawkami to przepyszny deser, który z pewnością zachwyci każdego smakosza. Jest to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które z powodzeniem można przygotować w domu.
Smacznego!
Super ciasto. U mnie zawsze robiło się go na żelatynie.
Super!
U nas to dzieciaki wyjadają galaretkę :-)
Ale bardzo fajne ciasto.
To tak jak i u nas :)
Zrobiłam, ciasto wyszło przepyszne. Tak więc, przepis sprawdzony.
Cieszymy się, że smakowało.
A to masło?
Masło jest potrzebne w zależności od tego jaką wersję spodu się wybierze.