Wiele osób uważa, że przygotowanie jagodzianek jest skomplikowane, czasochłonne i wymaga od nas ogromu pracy. To wszystko to mit, pokażę Wam jak przygotować szybko pyszne, rozpływające się w ustach jagodzianki.

Oczywiście podstawą prawdziwych jagodzianek jest ciasto drożdżowe. Spokojnie będzie to wersja dla „leniwych” – bez długiego i czasochłonnego wyrabiania.

Przeczytaj: Cytrynowe ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto

  • 230g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Składniki na farsz jagodowy

  • 300g jagód
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki cukru

Sprawdź przepis na: Pyszne ciasteczka z morelami

Przepis na jagodzianki

  1. Jagody dokładnie myjemy, osuszamy. Następnie mieszamy z cukrem i mąką. Mieszamy je bardzo delikatnie, tak aby nie zrobić z nich „dżemu” :)
  2. Z mleka, cukru, 1 łyżki mąki i drożdży robimy zaczyn. Odstawiamy go na ok. 15 minut.
  3. W misce mieszamy mąkę, żółtka, roztopione masło i przygotowany wcześniej zaczyn. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut i odstawiamy w misce, przykryte ściereczką na ok. 45 minut, do wyrośnięcia.
  4. Ciasto wyrabiamy raz jeszcze przez ok. 2 minuty. Formujemy z ciasta długi rulon i odrywając po kawałku robimy w ręku placuszki. Na środek układamy farsz jagodowy, sklejamy i zostawiamy na stolnicy na ok. 30 minut, aby jagodzianki ponownie urosły.
  5. Bułeczki z jagodami pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. Po ostygnięciu możemy jagodzianki polukrować, albo posypać cukrem pudrem.
Domowe jagodzianki
Domowe jagodzianki

Smacznego!