Prawdziwy rosół
Obiady,  Zupy

Prawdziwy rosół

Najlepszy, prawdziwy rosół gotują nasze babcie, jednak nie mogę powiedzieć, ten w moim wykonaniu wcale nie był zły :) Wyszedł słodziutki i bardzo delikatny :)

Być może niektórym wyda to się dziwne, ale do jego przygotowania używamy przypalonej cebuli :) Taką cebulę możecie spokojnie przypalić nad płomieniem gazu, a Ci którzy używają kuchenek elektrycznych albo indukcyjnych na patelni.

Prawdziwy rosół – przepis:

  • 2 porcje rosołowe
  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 1/2 selera
  • 7-8 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 cebula
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • makaron do rosołu np. krajanka
  • koperek
  • sól

Prawdziwy rosół – przepis:

  1. Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujmy przez ok. 30 minut.
  2. Warzywa obieramy i dodajemy do wywaru.
  3. Cebulę przypalamy nad płomieniem i również dodajemy do naszego rosołu.
  4. W międzyczasie całość doprawiamy solą, pieprze, liściem laurowym i zielem angielskim.
  5. Po ok. 40 minut gotowania (od włożenia warzyw), przelewamy rosół przez sitko i możemy podawać.

Warzywa ugotowanie w bulionie wykorzystamy do przygotowania pysznej sałatki jarzynowej :)

Rosół podajemy posypany drobno posiekanym koperkiem z drobnym makaronem.

Inne przepisy na zupy:

3 komentarze

  • halszka

    Prawdziwy rosół jest żółciutki.Jest to zasługą dodanej nieobranej cebuli. 7-8 marchewek to zdecydowanie za dużo. Rosół będzie bardziej przypominał słodką zupę niż zdecydowany w smaku rosołek. 3 pietruszki i koperek to także fanaberia. (koperek ma zbyt intensywny smak). Liść laurowy i ziele angielskie też bym sobie darowała. I na pewno makaron domowej roboty, a nie ten koszmarnie biały, sztuczny wyrób fabryczny. Przykro mi, ale Twój rosół nie zachęca do jedzenia!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.