Tost z awokado i jajkiem sadzonym to cudowne połączenie chrupiącego pieczywa, delikatnego smaku awokado z rozpływającym się żółtkiem jajka na twardo.
Śniadanie to najlepiej przygotować w weekend i przez długą chwilę rozkoszować się smakiem tego dania. Jako dodatek aromatyczna, świeżo parzona kawa z mlekiem.
Szybki przepis na: Klasyczna jajecznica z kajzerką
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- pieczywo pełnoziarniste
- awokado
- sól
- pieprz
- masło
- odrobina soku z cytryny
- jajko
Przepis na: Kanapki z jajecznicą
Tost z awokado i jajkiem sadzonym – przepis
- Awokado wydrążamy ze skórki, przekładamy do miseczki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny i rozgniatamy widelcem.
- Pieczywo grillujemy na patelni grillowej posmarowanej oliwą z oliwek.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wbijamy jajko i smażymy na twardo. Doprawiamy solą, pieprzem. Jajko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko.
- Chrupiące pieczywo, smarujemy pastą z awokado, na wierzchu układamy jajko sadzone. Całość możemy posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sprawdź przepis na: Jajecznica z pomidorami i szynką

Smacznego!