Tost z awokado i jajkiem sadzonym to cudowne połączenie chrupiącego pieczywa, delikatnego smaku awokado z rozpływającym się żółtkiem jajka na twardo.

Śniadanie to najlepiej przygotować w weekend i przez długą chwilę rozkoszować się smakiem tego dania. Jako dodatek aromatyczna, świeżo parzona kawa z mlekiem.

Szybki przepis na: Klasyczna jajecznica z kajzerką

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • pieczywo pełnoziarniste
  • awokado
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • odrobina soku z cytryny
  • jajko

Przepis na: Kanapki z jajecznicą

Tost z awokado i jajkiem sadzonym – przepis

  1. Awokado wydrążamy ze skórki, przekładamy do miseczki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny i rozgniatamy widelcem.
  2. Pieczywo grillujemy na patelni grillowej posmarowanej oliwą z oliwek.
  3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wbijamy jajko i smażymy na twardo. Doprawiamy solą, pieprzem. Jajko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko.
  4. Chrupiące pieczywo, smarujemy pastą z awokado, na wierzchu układamy jajko sadzone. Całość możemy posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sprawdź przepis na: Jajecznica z pomidorami i szynką

Tost z awokado i jajkiem sadzonym
Tost z awokado i jajkiem sadzonym

Smacznego!