Wegetariańska sałatka z grzankami i fetą to szybka propozycja na zdrową, smaczną i bardzo pożywną kolację. Pomimo, tego co sugeruje nazwa, sałatka przeznaczona jest dla każdego i z całą pewnością zasmakuje również tym, którzy uwielbiają mięso.
Smak sałatki podkreśli delikatnie słona feta, oraz chrupiące grzanki.
Zobacz również: Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- dowolny miks sałat
- pomidor
- ogórek zielony
- kilka kromek świeżej bagietki
- oliwa
- sól
- pieprz
- feta
Wegetariańska sałatka z grzankami i fetą – przepis
- Bagietkę kroimy w kromki. Układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 6 minut w temperaturze 200 st. C. Pieczemy je do momentu kiedy staną się rumiane. Po upieczeniu kroimy w kostkę.
- Ogórka dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, albo kostkę. Nie musimy go obierać.
- Pomidora kroimy w kostkę.
- Na talerzu układamy miks sałat, ogórka, pomidora, grzanki i całość uzupełniamy pokruszoną fetą.
- Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i możemy skropić wszystko odrobiną oliwy.
Zobacz również: Szybka sałatka z tofu
Smacznego!