Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką

Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką

Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką to bardzo lekka i zdrowa propozycja na pyszną kolację. Sałatka podana razem z jajkiem gotowanym w koszulce i słodko – ostrym sosem musztardowym. Wszystkie elementy się idealnie komponują tworząc niepowtarzalny smak.

W sezonie najlepiej jest wykrzystać świeżą fasolkę, ale równie dobrze będzie się nadawała ta mrożona.

Do przygotowania sałatki z tuńczykiem wykorzystajcie ulubioną sałatę jaką lubicie – roszponkę, szpinak czy rukolę. Możecie również zrobić swój miks sałat.

Składniki na sos musztardowy

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

Składniki na sałatkę

  • dowolny miks sałat
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • 200 g fasolki szparagowej
  • puszka tuńczyka
  • 2 jajka

Przepis na sos musztardowy

  1. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut, aby składniki się przegryzły. Pamiętajcie, że sosem polewamy sałatkę dosłownie chwilę przed podaniem.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i zieloną fasolką

  1. Fasolkę gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Kroimy ją w mniejsze kawałki.
  2. Pomidorki kroimy na połówki.
  3. Tuńczyka odcedzamy z zalewy.
  4. Awokado kroimy w cienkie plasterki.
  5. Jajka wbijamy do gotującej się wody i gotujemy dosłownie 3 minuty.
  6. Na talerzach układamy miks sałat, pomidorki, tuńczyka, fasolkę. Polewamy wszystko sosem musztardowym, a na wierzchu układamy ugotowane jajko.

Do tej sałatki możemy również podać grzanki. Będzie smakowało jeszcze lepiej :)

Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.