Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką to bardzo lekka i zdrowa propozycja na pyszną kolację. Sałatka podana razem z jajkiem gotowanym w koszulce i słodko – ostrym sosem musztardowym. Wszystkie elementy się idealnie komponują tworząc niepowtarzalny smak.
Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką to bardzo szybka i prosta sałatka, która będzie idealnym rozwiązaniem na spotkania rodzinne, ze znajomymi, ale również możesz zabrać ją na lunch do pracy.
W sezonie najlepiej jest wykrzystać świeżą fasolkę, ale równie dobrze będzie się nadawała ta mrożona.
Obejrzyj nasze filmy:
Przepis na: Sałatka z mozzarellą, pomidorami i octem balsamicznym
Do przygotowania sałatki z tuńczykiem wykorzystajcie ulubioną sałatę jaką lubicie – roszponkę, szpinak czy rukolę. Możecie również zrobić swój miks sałat.
Składniki na sos musztardowy
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką składniki
- dowolny miks sałat
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 200 g fasolki szparagowej
- puszka tuńczyka
- 2 jajka
Smaczny przepis na: Sałatka z pieczonych buraków i awokado
Sos musztardowy przepis
- Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut, aby składniki się przegryzły. Pamiętajcie, że sosem polewamy sałatkę dosłownie chwilę przed podaniem.
Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką przepis
- Fasolkę gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Kroimy ją w mniejsze kawałki.
- Pomidorki kroimy na połówki.
- Tuńczyka odcedzamy z zalewy.
- Awokado kroimy w cienkie plasterki.
- Jajka wbijamy do gotującej się wody i gotujemy dosłownie 3 minuty.
- Na talerzach układamy miks sałat, pomidorki, tuńczyka, fasolkę. Polewamy wszystko sosem musztardowym, a na wierzchu układamy ugotowane jajko.
Przeczytaj również: Zapiekane pomidory z mozzarellą
Do tej sałatki możemy również podać grzanki. Będzie smakowało jeszcze lepiej :)
Smacznego!