Jajka po ranczersku to śniadanie w stylu meksykańskim. Idealne połączenie pasty z fasoli, boczku, jajka i chrupiącej tortilli. Wszystkie składniki idealnie się komponują tworząc niezapomniane połaczenie smaków.
Na przygotowanie tego dania potrzeba chwili czasu, więc najlepiej jest przygotowac je w weekend. Właśnie wtedy mamy odrobine więcej czasu.
Sprawdźcie, będzie pysznie… i z całą pewnością takie śniadanie nasyci największego głodomora :)
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (2 porcje)
- 2 tortille
- łyżka masła
- 200g czerwonej fasoli z puszki
- 1 mała cebula
- 1 pomidor
- 1/2 awokado
- 150g boczku
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Jajka po ranczersku – przepis
- Zaczynamy od podsmażenia boczku na patelni. Powinien być delikatnie chrupiący, a tłuszcz powinien zostać wytopiony. Po usmażeniu przekładamy go do miseczki.
- Na tą samą patelnią po smażniu boczku wkładamy fasolę i drobno posiekaną połowę cebuli. Smażmy ok. 5 minut. Fasolę i cebulę przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem tworząc pastę.
- Z pomidorów wydrążamy środek i pozostałą część drobno kroimy. Mieszamy z drobno posiekaną drugą częścią cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Awokado kroimy w plasterki.
- Na odrobinie masła, na dużej patelni podgrzewamy tortille, aby były chrupiące.
- Na drugiej patelni na maśle smażymy jajka sadzone.
- Układamy na talerzach tortille. Jedną jej część smarujemy pastą z fasoli, z drugiej strony układamy salsę pomidorową. Na tortilli kładziemy również pokrojone awokadu. Układamy jajko sadzone i całość posypujemy usmażonym boczkiem.
Smacznego!