Jajka po ranczersku to śniadanie w stylu meksykańskim. Idealne połączenie pasty z fasoli, boczku, jajka i chrupiącej tortilli. Wszystkie składniki idealnie się komponują tworząc niezapomniane połaczenie smaków.

Na przygotowanie tego dania potrzeba chwili czasu, więc najlepiej jest przygotowac je w weekend. Właśnie wtedy mamy odrobine więcej czasu.

Sprawdźcie, będzie pysznie… i z całą pewnością takie śniadanie nasyci największego głodomora :)

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (2 porcje)

Jajka po ranczersku – przepis

  1. Zaczynamy od podsmażenia boczku na patelni. Powinien być delikatnie chrupiący, a tłuszcz powinien zostać wytopiony. Po usmażeniu przekładamy go do miseczki.
  2. Na tą samą patelnią po smażniu boczku wkładamy fasolę i drobno posiekaną połowę cebuli. Smażmy ok. 5 minut. Fasolę i cebulę przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem tworząc pastę.
  3. Z pomidorów wydrążamy środek i pozostałą część drobno kroimy. Mieszamy z drobno posiekaną drugą częścią cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Awokado kroimy w plasterki.
  5. Na odrobinie masła, na dużej patelni podgrzewamy tortille, aby były chrupiące.
  6. Na drugiej patelni na maśle smażymy jajka sadzone.
  7. Układamy na talerzach tortille. Jedną jej część smarujemy pastą z fasoli, z drugiej strony układamy salsę pomidorową. Na tortilli kładziemy również pokrojone awokadu. Układamy jajko sadzone i całość posypujemy usmażonym boczkiem.

Jajka po ranczersku

Smacznego!