Potrawka z kurczaka i szpinaku to zarówno dietetyczne i bardzo zdrowe danie obiadowe. Tą potrawkę możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą jęczmienną, kasza gryczaną, czy chociażby ryżem.
Przygotowanie tego dania zajmuje ok. 20 minut i jest wyjątkowe w smaku.
Do potrawki z kurczaka możemy użyć zarówno mrożonego szpinaku, jak i tego świeżego, który jest ogólnie dostępny w sklepach.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 3 porcje)
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 250g szpinaku np. świeżego
- cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 150 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
Potrawka z kurczaka i szpinaku – przepis
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju.
- Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem. Smażymy ok. 7 minut.
- Dodajemy czosnek, smażymy 1-2 minut i całość podlewamy bulionem.
- Na patelnie dodajemy szpinak, doprawiamy całość gałką muszkatołową i ewentualnie pieprzem i dusimy wszystko ok. 5 minut. Pamiętajcie, nie można po dodaniu świeżego szpinaku zbyt długo gotować potrawy, bo szpinak straci swój kolor i nie będzie wyglądał smakowicie.
- Potrawkę z kurczaka podajemy z dowolnymi dodatkami np. kaszą jęczmienną.
Smacznego!