Pierś z kaczki z jabłkami i sosem śliwkowym to jedno z naszych ulubionych dań. Bardzo szybko można je przygotować, a pilnując czasu pieczenia mięso będzie soczyste, kruche i delikatne w smaku.
Powidła śliwkowe i jabłka swoją słodyczą podkreślą smak mięsa.
Pierś z kaczki możemy podać z domowymi kluseczkami z wody, kaszą, albo pieczonymi ziemniaczkami.
Obejrzyj nasze filmy:
Nasza wersja kaczki była podana wraz z pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki (2 porcje)
- 2 piersi z kaczki
- 1 dużo jabłko (albo 2 małe)
- 2 łyżki konfitur ze śliwek
- majeranek
- sól
- pieprz
Składniki do pieczonych ziemniaków
- 3-4 ziemniaki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- ulubione przyprawy
Przepis na pieczone ziemniaki
- Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiarki. Wkładamy do miski.
- Skrapiamy je oliwą i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Dokładnie mieszamy.
- Przekładamy je do naczynia do zapiekania i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C, od czasu do czasu mieszając.
Przepis na pierś z kaczki z jabłkami i sosem śliwkowym
- Pierś z kaczki myjemy, osuszamy, nacinamy skórę i nacieramy kaczkę solą i pieprzem. Pamiętajcie aby wyjąć ją z lodówki na ok. 30 minut przez przygotowaniem. Powinna być w temperaturze pokojowej.
- Kaczkę smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony zaczynając od strony ze skórą. Po usmażeniu przekładamy do naczynia do zapiekania.
- Na tej samej patelni, na wytopionym tłuszczu przesmażamy jabłka pokrojone w ćwiarki. Doprawiamy je szczyptą majeranku. Smażymy ok. 4 minut i dodajemy konfitury z wiśni. Smażmy jeszcze ok. 2 minut. Następnie przekładamy do naczynia z kaczką.
- Kaczkę wkłądamy do piekarnika z opcją grilla i pieczemy ok. 8-9 minut.
Smacznego!