Pierś z kaczki z jabłkami i sosem śliwkowym to jedno z naszych ulubionych dań. Bardzo szybko można je przygotować, a pilnując czasu pieczenia mięso będzie soczyste, kruche i delikatne w smaku.

Powidła śliwkowe i jabłka swoją słodyczą podkreślą smak mięsa.

Pierś z kaczki możemy podać z domowymi kluseczkami z wody, kaszą, albo pieczonymi ziemniaczkami.

Obejrzyj nasze filmy:

Nasza wersja kaczki była podana wraz z pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki (2 porcje)

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 dużo jabłko (albo 2 małe)
  • 2 łyżki konfitur ze śliwek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Składniki do pieczonych ziemniaków

  • 3-4 ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ulubione przyprawy

Przepis na pieczone ziemniaki

  1. Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiarki. Wkładamy do miski.
  2. Skrapiamy je oliwą i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Dokładnie mieszamy.
  3. Przekładamy je do naczynia do zapiekania i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C, od czasu do czasu mieszając.

Przepis na pierś z kaczki z jabłkami i sosem śliwkowym

  1. Pierś z kaczki myjemy, osuszamy, nacinamy skórę i nacieramy kaczkę solą i pieprzem. Pamiętajcie aby wyjąć ją z lodówki na ok. 30 minut przez przygotowaniem. Powinna być w temperaturze pokojowej.
  2. Kaczkę smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony zaczynając od strony ze skórą. Po usmażeniu przekładamy do naczynia do zapiekania.
  3. Na tej samej patelni, na wytopionym tłuszczu przesmażamy jabłka pokrojone w ćwiarki. Doprawiamy je szczyptą majeranku. Smażymy ok. 4 minut i dodajemy konfitury z wiśni. Smażmy jeszcze ok. 2 minut. Następnie przekładamy do naczynia z kaczką.
  4. Kaczkę wkłądamy do piekarnika z opcją grilla i pieczemy ok. 8-9 minut.

Smacznego!