Niedziele… to okazja do przygotowania pysznego obiadu. Wiele osób uważa, że kaczka ma w sobie bardzo mało mięsa, które jest dość suche. Nic bardziej mylnego jeśli wiemy jak przygotować to danie. Tym razem będzie to pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami w wykonaniu Madzi.

Kaczka będzie podana z pieczonym jabłkiem, żurawina i puree z ziemniaków.

No cóż będę Wam więcej mówił… spójrzcie na przepis, zróbcie zakupy i do dzieła :)

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 2 ćwiartki z kaczki
  • 1 jabłko
  • 4 ziemniaki
  • cynamon
  • suszona żurawina
  • żurawina w słoiczku
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany

Pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami – przepis

Kaczkę wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na około 30 minut aby nabrała pokojowej temperatury. Następnie nacieramy ją solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wkładamy do formy do pieczenia (naczynia żaroodpornego) przykrywamy pokrywką, albo owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 70 minut.

Jabłko kroimy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i nacinamy po wierzchu. Nacieramy cynamonem.

Na ok. 15 minut przed zakończeniem pieczenia zlewamy z kaczki nadmiar tłuszczu (posłuży nam do skropienia ziemniaków), a  do formy wkładamy jabłka (nacięciami do góry), kaczkę posypujemy garścią suszonej żurawiny i wkładamy do piekarnika już bez przykrywania.

Ziemniaki gotujemy do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy masło, śmietanę i wszystko razem ubijamy.

Kaczkę podajemy z ziemniakami, pieczonym jabłkiem i żurawiną.

Pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami

Smacznego!