Niedziele… to okazja do przygotowania pysznego obiadu. Wiele osób uważa, że kaczka ma w sobie bardzo mało mięsa, które jest dość suche. Nic bardziej mylnego jeśli wiemy jak przygotować to danie. Tym razem będzie to pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami w wykonaniu Madzi.
Kaczka będzie podana z pieczonym jabłkiem, żurawina i puree z ziemniaków.
No cóż będę Wam więcej mówił… spójrzcie na przepis, zróbcie zakupy i do dzieła :)
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 ćwiartki z kaczki
- 1 jabłko
- 4 ziemniaki
- cynamon
- suszona żurawina
- żurawina w słoiczku
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 3 łyżki śmietany
Pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami – przepis
Kaczkę wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na około 30 minut aby nabrała pokojowej temperatury. Następnie nacieramy ją solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wkładamy do formy do pieczenia (naczynia żaroodpornego) przykrywamy pokrywką, albo owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 70 minut.
Jabłko kroimy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i nacinamy po wierzchu. Nacieramy cynamonem.
Na ok. 15 minut przed zakończeniem pieczenia zlewamy z kaczki nadmiar tłuszczu (posłuży nam do skropienia ziemniaków), a do formy wkładamy jabłka (nacięciami do góry), kaczkę posypujemy garścią suszonej żurawiny i wkładamy do piekarnika już bez przykrywania.
Ziemniaki gotujemy do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy masło, śmietanę i wszystko razem ubijamy.
Kaczkę podajemy z ziemniakami, pieczonym jabłkiem i żurawiną.
Smacznego!