Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym

Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym

Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym to jedna z ulubionych naszych propozycji na słodkie niedzielne śniadanie. Przygotowanie samych placuszków jest bardzo szybko, a słodycz ananasa jest przełamana delikatnie kwaskowanym smakiem malin.

Placuszki z ricottą możecie podać oczywiście z dowolnymi owocamy, takimi na jakie macie w danej chwili ochotę.

Składniki

  • 400g serka ricotta
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • olej na smażenia
  • dowolne owoce
  • składniki na mus malinowy: 100g mrożonych malin, 4-5 łyżek cukru, 2 łyżki wody
  • puszka ananasów

Przepis na placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym

  1. W misce mieszamy do połączenia się składników – mąkę, serek ricotta, jogurt i jajko.
  2. Na patalni, na odrobinie oleju smażymy placuszki na rumiany kolor.
  3. Do rondelka dodajemy mrożone malin, 2 łyżki wody i cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 – 12 minut. Powstanie nam pyszny, gęsty mus malinowy.
  4. Na placuszkach układamy pokrojonego ananasa i całość polewamy musem malinowym.

Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.