Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym to jedna z ulubionych naszych propozycji na słodkie niedzielne śniadanie. Przygotowanie samych placuszków jest bardzo szybko, a słodycz ananasa jest przełamana delikatnie kwaskowatym smakiem malin.
Placuszki z ricottą możecie podać oczywiście z dowolnymi owocami, takimi na jakie macie w danej chwili ochotę.
Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym to wyjątkowe i smaczne danie, które z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe. To połączenie delikatnych i puszystych placuszków z kremową ricottą, słodkim ananasem oraz kwaśnym musem malinowym.
Obejrzyj nasze filmy:
Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym to nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe danie. Ricotta jest bogata w białko i wapń, co sprawia, że danie to jest idealnym wyborem dla osób, które dbają o swoją dietę i zdrowie.
Ananas natomiast jest źródłem witaminy C oraz błonnika, który wpływa korzystnie na trawienie i regulację poziomu cukru we krwi. Musem malinowym natomiast dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych oraz antyoksydantów.
Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym składniki
- 400g serka ricotta
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- olej na smażenia
- dowolne owoce
- składniki na mus malinowy: 100g mrożonych malin, 4-5 łyżek cukru, 2 łyżki wody
- puszka ananasów
Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym przepis
W misce mieszamy do połączenia się składników – mąkę, serek ricotta, jogurt i jajko. Na patalni, na odrobinie oleju smażymy placuszki na rumiany kolor.
Do rondelka dodajemy mrożone malin, 2 łyżki wody i cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 – 12 minut. Powstanie nam pyszny, gęsty mus malinowy.
Na placuszkach układamy pokrojonego ananasa i całość polewamy musem malinowym.

Smacznego!