Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym to jedna z ulubionych naszych propozycji na słodkie niedzielne śniadanie. Przygotowanie samych placuszków jest bardzo szybko, a słodycz ananasa jest przełamana delikatnie kwaskowatym smakiem malin.

Placuszki z ricottą możecie podać oczywiście z dowolnymi owocami, takimi na jakie macie w danej chwili ochotę.

Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym to wyjątkowe i smaczne danie, które z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe. To połączenie delikatnych i puszystych placuszków z kremową ricottą, słodkim ananasem oraz kwaśnym musem malinowym.

Obejrzyj nasze filmy:

Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym to nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe danie. Ricotta jest bogata w białko i wapń, co sprawia, że danie to jest idealnym wyborem dla osób, które dbają o swoją dietę i zdrowie.

Ananas natomiast jest źródłem witaminy C oraz błonnika, który wpływa korzystnie na trawienie i regulację poziomu cukru we krwi. Musem malinowym natomiast dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych oraz antyoksydantów.

Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym składniki

  • 400g serka ricotta
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • olej na smażenia
  • dowolne owoce
  • składniki na mus malinowy: 100g mrożonych malin, 4-5 łyżek cukru, 2 łyżki wody
  • puszka ananasów

Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym przepis

W misce mieszamy do połączenia się składników – mąkę, serek ricotta, jogurt i jajko. Na patalni, na odrobinie oleju smażymy placuszki na rumiany kolor.

Do rondelka dodajemy mrożone malin, 2 łyżki wody i cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 – 12 minut. Powstanie nam pyszny, gęsty mus malinowy.

Na placuszkach układamy pokrojonego ananasa i całość polewamy musem malinowym.

Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym

Smacznego!