
Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym
Placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym to jedna z ulubionych naszych propozycji na słodkie niedzielne śniadanie. Przygotowanie samych placuszków jest bardzo szybko, a słodycz ananasa jest przełamana delikatnie kwaskowanym smakiem malin.
Placuszki z ricottą możecie podać oczywiście z dowolnymi owocamy, takimi na jakie macie w danej chwili ochotę.
Składniki
- 400g serka ricotta
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- olej na smażenia
- dowolne owoce
- składniki na mus malinowy: 100g mrożonych malin, 4-5 łyżek cukru, 2 łyżki wody
- puszka ananasów
Przepis na placuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym
- W misce mieszamy do połączenia się składników – mąkę, serek ricotta, jogurt i jajko.
- Na patalni, na odrobinie oleju smażymy placuszki na rumiany kolor.
- Do rondelka dodajemy mrożone malin, 2 łyżki wody i cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 – 12 minut. Powstanie nam pyszny, gęsty mus malinowy.
- Na placuszkach układamy pokrojonego ananasa i całość polewamy musem malinowym.
Smacznego!
0 komentarzy