Quesadilla z mięsem mielonym to typowe meksykańskie danie. Możemy przygotować je na ostro lub łagodnie. Wybierzcie wersję, którą lubicie.
Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym ma smak, który Polacy uwielbiają. Jest to danie kuchni z Ameryki Środkowej i doskonale smakuje z dodatkiem mozzarelli i słodkiej papryki. Konieczna jest oczywiście pomidorowa passata!
Quesadilla to farsz zapakowany w podpieczoną tortillę, który doskonale nadaje się na obiad lub przepyszną przekąskę. Można jeść to danie na ciepło od razu po przygotowaniu lub zabrać do pracy na lunch.
Obejrzyj nasze filmy:
Quesadilla z mięsem jest daniem, które łatwo przygotować, a smak broni się sam. Można także eksperymentować z farszem dodając ulubione mięso mielone lub szarpane a do tego różne warzywa.
To danie idealnie nada się na szybkie przekąski na spotkanie ze znajomymi, bowiem możecie jeść je na zimno albo ciepło.
Idealnym dodatkiem będzie szybka sałatka z zielonego ogórka i sos czosnkowy.
Pycha… skusicie się?
Składniki
- 2 tortille
- 150g mięsa mielonego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 100g sera żółtego
- papryczka chilli
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przepis na sos czosnkowy znajdziecie >> tutaj <<.
Quesadilla z mięsem mielonym – przepis
Mięso mielone przesmażamy na patelni. Podczas smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Papryczkę chilli kroimy w półplasterki. Nie usuwajmy z niej pestek. To właśnie w nich jest ukryta cała pikanteria oraz smak. Dajcie po prostu jej mniej. Usuwając z niej pestki uzyskujemy po prostu zwykłą papryczkę.
Jedną tortillę smarujemy przecierem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone i posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy drugą tortillą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 5-6 minut.
![Quesadilla z mięsem mielonym 2 Quesadilla z mięsem mielonym](https://kulinarnyblog.pl/wp-content/uploads/2019/09/20190925-tortilla2-Edit-1360x907.jpg)
Smacznego!
Świetny przepis! Danie w sekundę dosłownie znika z talerzy :)
Bardzo się cieszymy.