Quesadilla z mięsem mielonym to typowe meksykańskie danie. Możemy przygotować je na ostro lub łagodnie. Wybierzcie wersję, którą lubicie.

Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym ma smak, który Polacy uwielbiają. Jest to danie kuchni z Ameryki Środkowej i doskonale smakuje z dodatkiem mozzarelli i słodkiej papryki. Konieczna jest oczywiście pomidorowa passata!

Quesadilla to farsz zapakowany w podpieczoną tortillę, który doskonale nadaje się na obiad lub przepyszną przekąskę. Można jeść to danie na ciepło od razu po przygotowaniu lub zabrać do pracy na lunch.

Obejrzyj nasze filmy:

Quesadilla z mięsem jest daniem, które łatwo przygotować, a smak broni się sam. Można także eksperymentować z farszem dodając ulubione mięso mielone lub  szarpane a do tego różne warzywa.

To danie idealnie nada się na szybkie przekąski na spotkanie ze znajomymi, bowiem możecie jeść je na zimno albo ciepło.

Idealnym dodatkiem będzie szybka sałatka z zielonego ogórka i sos czosnkowy.

Pycha… skusicie się?

Składniki

  • 2 tortille
  • 150g mięsa mielonego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100g sera żółtego
  • papryczka chilli
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przepis na sos czosnkowy znajdziecie >> tutaj <<.

Quesadilla z mięsem mielonym – przepis

Mięso mielone przesmażamy na patelni. Podczas smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Papryczkę chilli kroimy w półplasterki. Nie usuwajmy z niej pestek. To właśnie w nich jest ukryta cała pikanteria oraz smak. Dajcie po prostu jej mniej. Usuwając z niej pestki uzyskujemy po prostu zwykłą papryczkę.

Jedną tortillę smarujemy przecierem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone i posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy drugą tortillą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 5-6 minut.

Quesadilla z mięsem mielonym
Quesadilla z mięsem mielonym

Smacznego!