Wcześniej nie miałem okazji spróbować jak smakuje jarmuż, jednak ostatnio wraca do mody i coraz częściej jest wykorzystywany w kuchni. Ja postanowiłem przygotować pyszne smoothie z jarmużu.

Skoro będzie smoothie z jarmużem to trzeba napisać o nim kilka słów.

Jarmuż – warzywo znane i wykorzystywane ze względu na swoje właściwości zdrowotne już w starożytności. Liście tego warzywa są bardzo pokarbowane, przypominające sałatę karbowaną. Liście jarmużu są ogromną skarbnicą białka, witaminy C, witaminy K oraz błonnika.

Jarmuż zawiera w sobie dużo przeciwutleniacza – sulforafanu co pozwala mówić, że ma właściwości antynowotworowe.

Ze względu na dużą zawartość beta-karotenu jest pozytywnie wpływa na nasz wzrok, chroni siatkówkę przed uszkodzeniem i przed złym działaniem promieni słonecznych.

Dodatkowo jarmuż uchroni nas także przed przed wrzodami.

Smoothie z jarmużu – składniki:

  • 100g jarmużu
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1/2 ananasa
  • 1 szklanka soku pomarańczowego

Smoothie z jarmużu – przepis:

  1. Jabłko dokładnie myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera.
  2. Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera.
  3. Banana obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera.
  4. Jarmuż dokładnie myjemy i dodajemy do pozostałych składników.
  5. Do całości dodajemy szklankę soku pomarańczowego.
  6. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę.

Smacznego!

Smoothie z jarmużu