Wcześniej nie miałem okazji spróbować jak smakuje jarmuż, jednak ostatnio wraca do mody i coraz częściej jest wykorzystywany w kuchni. Ja postanowiłem przygotować pyszne smoothie z jarmużu.
Skoro będzie smoothie z jarmużem to trzeba napisać o nim kilka słów.
Jarmuż – warzywo znane i wykorzystywane ze względu na swoje właściwości zdrowotne już w starożytności. Liście tego warzywa są bardzo pokarbowane, przypominające sałatę karbowaną. Liście jarmużu są ogromną skarbnicą białka, witaminy C, witaminy K oraz błonnika.
Jarmuż zawiera w sobie dużo przeciwutleniacza – sulforafanu co pozwala mówić, że ma właściwości antynowotworowe.
Ze względu na dużą zawartość beta-karotenu jest pozytywnie wpływa na nasz wzrok, chroni siatkówkę przed uszkodzeniem i przed złym działaniem promieni słonecznych.
Dodatkowo jarmuż uchroni nas także przed przed wrzodami.
Smoothie z jarmużu – składniki:
- 100g jarmużu
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1/2 ananasa
- 1 szklanka soku pomarańczowego
Smoothie z jarmużu – przepis:
- Jabłko dokładnie myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera.
- Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera.
- Banana obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera.
- Jarmuż dokładnie myjemy i dodajemy do pozostałych składników.
- Do całości dodajemy szklankę soku pomarańczowego.
- Całość dokładnie blendujemy na gładką masę.
Smacznego!