Po prostu coś pyszne, chyba każdy z nas nie jednokrotnie jadł zapiekankę ziemniaczaną. Możemy ją zrobić z dowolnymi dodatkami, ja jednak najbardziej lubię z mięsem mielonym.

Przygotowanie nie jest czasochłonne, a rezultat naprawdę fantastyczny.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – składniki

  • 5-6 ziemniaków
  • 250g mięsa mielonego (dowolne, takie jaki lubimy najbardziej)
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • mała cebulka
  • 1 jajko
  • 200g pieczarek
  • 1/2 kubeczka śmietany
  • przyprawy
  • 250g sera żółtego

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – przepis

1. Na początku musimy ugotować ziemniaki, ale gotujemy je tak aby były na pół miękkie. Gotujemy je 12-15 minut. W tym czasie możemy zetrzeć na tarce ser żółty.

2. Na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, które następnie przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone z drobno posiekaną cebulką. Mięso doprawiamy przyprawami – pieprzem, solą i np. przyprawą do mięsa mielonego. Następnie całość mieszamy z koncentratem pomidorowym.

3. Ostudzone ziemniaki kroimy na grubsze plaseterki i połowę z nich układamy na dnie naczynia żaroodpornego, albo w małej blaszce do pieczenia (jeśli to będzie blaszka do pieczenia to posmarujmy ją najpierw np. masłem roślinnym). Następnie na ziemniakach układamy połowę startego sera, a następnie mięso mielone, a na nim ziemniaki.

4. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

5. Po 15 minutach wyjmujemy zapiekankę i polewamy ją wymieszaną śmietaną z jajkiem. Całość przykrywamy pozostałym żółtym serem. Pieczemy ją przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 st. C.