Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem śmietanowym to jedno z tych uniwersalnych dań, które możemy przygotować zawsze, kiedy brakuje czasu albo nie mamy pomysłu na obiad. To połączenie prostoty w przygotowaniu z wyrazistym smakiem, które z łatwością staje się ulubionym posiłkiem niejednego domu.
Spis treści
Ta pyszna potrawa, choć może wydawać się skomplikowana ze względu na różnorodność składników, w rzeczywistości zaskakuje prostotą swojego przygotowania.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, choć może brzmieć jak danie wymagające danie, jest w istocie niezwykle prosta w przygotowaniu. Podstawowe składniki, takie jak ziemniaki, mielone mięso, warzywa i przyprawy, stanowią bazę tego dania.
Obejrzyj nasze filmy:
Zapiekanki ziemniaczane wyróżnia prostota składników i łatwość ich dostępności sprawiają, że zapiekanka ziemniaczana z sosem śmietanowym staje się popularnym wyborem dla osób poszukujących szybkich i smacznych dań do przygotowania w domu.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem śmietanowym składniki
- 8 ziemniaków
- 600g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 200g śmietany
- 3-4 łyżki ketchupu
- 1 niewielka cebula
- 150 g tartego sera zółtego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
W tym przepis możecie użyć dowolnego mięsa mielonego, osobiście nie polecam mięsa mielonego drobiowego, bo moim zdaniem jest zbyt delikatne do przygotowania tego dania. Świetnie się sprawdzi na przykład mięso mielone z łopatki, albo aby było znacznie bardziej wyraziste mięso mielone wołowe.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem śmietanowym przepis
WIele przepisów zaleca przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z surowych ziemniaków, ja uważam, że to błąd, bo nie zawsze wszystkie ziemniaki będą odpowiednio upieczone i może zdarzyć się surowy ziemniak. Dlatego najpierw obieramy ziemniaki i przez 6-7 minut je gotujemy. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy ziemniaki stygną, przygotowujemy mięso. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i ją szklimy. Jak cebula będzie szklista dodajemy mięso i podsmażamy. W trakcie smażenia doprawiamy mięso oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso będzie się smażyło około 12 -15 minut. Należy je od czasu do czasu przemieszać.
Ziemniaki kroimy w dość cienkie plasterki.
W naczyniu żaroodpornym, najlepiej jest wybrać takie naczynie aby miało przykrycie, na dnie układamy pierwszą warstwę ziemniaków.
Następnie układamy na nie podsmażone mięso, przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, na nie kładziemy pozostałą część mięsa i na wierzch pokrojone ziemniaki.
W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i ketchup. Tak przygotowanym sosem śmietanym polewamy całość zapiekanki ziemniaczanej. Przykrywamy pokrywką od naczynia i wkładamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. w opcji góra – dół.
Po 30 minutach, naczynie okrywamy i posypujemy zapiekankę startym żółtym serem. Pieczemy całość jeszcze przez około 10 minut. W tym czasie ser powinien się rozpuścić i delikatnie podpiec.
Zapiekankę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na około 3 minut. Po tym czasie możemy ją kroić i podawać.
Smacznego!