Ciastka owsiane, jak przygotować te pyszne zdrowe smakołyki? Oto prosty sposób na przygotowanie pysznych i chrupiących ciastek owsianych. Te małe smakołyki wydzielają wspaniały aromat i zapach. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu, ponieważ te urocze ciasteczka owsiane można przygotować w bardzo szybki sposób.

Dlaczego ciasteczka owsiane są zdrowe?

Ciasteczka owsiane są uznawane za zdrowe ze względu na składniki odżywcze, jakie zawierają. Ich główny składnik, czyli owoce, dostarczają błonnika, który wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Dodatkowo, owsiane ciasteczka zawierają sporą ilość węglowodanów złożonych, co zapewnia dłuższe uczucie sytości.

Składniki takie jak otręby owsiane dostarczają cennych składników mineralnych i witamin, co czyni je dobrym wyborem dla zdrowego stylu życia.

Obejrzyj nasze filmy:

Ciastka owsiane składniki

  • 200g płatków owsianych
  • 100g oleju kokosowego albo 20g masła i 80g oleju kokosowego
  • 60g cukru
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 45g mąki pszennej
  • garść żurawiny
  • 40g skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 50g czekolady

Ciasteczka przygotowuje się bardzo szybko, tak więc możecie od razu na początku rozgrzać piekarnik do 180 st. C w opcji z góra – dół. Jeśli pieczecie z termoobiegiem to temperatura powinna wynosić 170 st. C. Ciasteczka będziemy piec przez 20 minut.

Ciastka owsiane przepis

W rondelku roztapiamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia – jeśli wybraliście opcję z masłem.

Do miski dodajemy płatki owsiane, ja używam płatków owsianych górskich. Jeśli nie wiecie, które płatki wybrać zapraszam Was do przeczytania materiału Płatki owsiane – górskie czy błyskawiczne. Do płatków dodajemy cukier, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, mąkę pszenną i Wasze ulubione dodatki. Ja dodaję garść żurawiny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe.

Następnie do miski dodajemy jajka oraz olej kokosowy i masło. Czekoladę dość drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników.

Ciastka owsiane
Ciastka owsiane

Całość wymieszaj przy pomocy łyżki. Ciasto na ciasteczka owsiane będzie dość gęste. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj porcję wielkości orzecha włoskiego. Uformuj kulkę i spłaszczaj ją na papierze. Ważne jest aby wszystkie ciasta były w miarę równe, możecie wspomagać się specjalną wykrawaczką (pierścieniem metalowym).

Ciastka owsiane

Pierścień kładziemy na blaszce, do środka kładziemy odrobinę ciasta, delikatnie dociskamy i wyrównujemy łyżką. Zdejmujemy pierścień i przygotowujemy kolejne ciasteczko owsiane.

Ja robię ciasteczka średniej grubości, będą zarówno miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Im ciasteczka cieńsze tym bardziej chrupiące.

Blachę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C w opcji góra- dół i pieczemy przez 17-20 minut, do czasu aż będą delikatnie rumiane. Następnie wyjmujemy i przekładamy na kratkę, aby ostygły. Ciasteczka zaraz po wyjęciu będą się wydawać miękkie, ale zaraz po przestudzeniu będą już chrupiące.

Ciastka owsiane są idealnym pomysłem na zdrowe śniadanie, słodką przekąskę w ciągu dnia, czy popołudniową dawkę energii. Domowe ciastka owsiane są super pomysłem na różnego rodzaju kiermasze w szkołach i przedszkolach.

Jak przechowywać ciastka owsiane?

Po przestudzeniu ciasteczka owsiane można zawinąć w papier śniadaniowy a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać w chlebaku. Ciasteczka można również przechowywać w szczelnie zamkniętym dużym, szklanym słoiku.

Jeśli wolicie wersję bardziej miękką to wystarczy jest włożyć do torebki foliowej.

Ciastka owsiane