Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to doskonały czas na stworzenie wyjątkowych smakołyków, które dodadzą magii i aromatu w domu. Dziś podzielę się sprawdzonym przepisem na tradycyjne ciasteczka świąteczne.
Spis treści
Ciasteczka świąteczne, to małe słodkości, są nieodłączną częścią tego magicznego okresu. To nie tylko smakowite przekąski, to symbol tradycji, wspomnień i serdeczności, którymi dzielimy się z najbliższymi.
Ciasteczka na Boże Narodzenie nie tylko kuszą aromatycznym zapachem, ale również przynoszą ze sobą nutę magicznej atmosfery. Oto prosty i wyjątkowy przepis na te pyszne, świąteczne smakołyki, które rozpieszczą podniebienie i dodadzą blasku do magicznych chwil spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół.
Obejrzyj nasze filmy:
Zobacz także: Ciasteczka korzenne
Przepis na te kruche ciasteczka świąteczne z orzechami zaczerpnięty jest z przepisów z takich krajów jak Austria, Węgry, Czechy czy Niemcy. Ciasteczka te znikają ze stołu w błyskawicznym tempie, jednak ich przygotowanie jest proste i co najważniejsze bardzo szybkie. Z całą pewnością będą pysznym smakołykiem na świątecznym stole obok takich deserów jak sernik gotowany, keks, czy klasyczny makowiec
Ciasteczka świąteczne składniki
- 250g bezglutenowego mixu uniwersalnego Incola
- 200g masła
- 100g mielonych orzechów włoskich
- 2 żółtka
- 80g cukru
- 80g cukru waniliowego
Ja używam w swoim przepisie mixu bezglutenowego Incola, aby były też propozycją dla osób, które nie tolerują glutenu. Możecie go zastąpić zwykłą mąką pszenną.
Jeśli uda się Wam kupić już mielone orzechy włoskie to możecie skorzystać z takiej mieszanki, będzie szybciej. Jeśli macie klasyczne orzechy włoskie to należy je zmielić w młynku do kawy, albo bardzo drobno zmielić w malakserze.
Ciasteczka świąteczne przepis
Ciasteczka świąteczne musimy zacząć od przygotowania ciasta kruchego. Jeśli macie orzechy włoskie w całości to należy je zmielić bardzo drobno przy pomocy młynka do kawy. Następnie wszystkie składniki przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Możecie do jego wyrobienia również użyć robota kuchennego.
Zobacz przepis na: Pierniczki
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 45 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto będzie znacznie łatwiej wałkować.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rolujemy, postępujemy podobnie jak na kopytka. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy z nich rożki.
Drugi sposób przygotowania ciasteczek polega na tym, że ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i przy pomocy foremki wycinamy ciasteczka. Możecie przygotować dowolny kształt ciasteczek, na jaki macie ochotę.
Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w opcji góra – dół w temperaturze 170 st. C. przez 30 minut.
Ciasteczka mają się zarumienić. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Posypujemy je cukrem pudrem.
Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w opcji piekarnika góra – dół w temperaturze 170 st. C. przez 30 minut. Ciasteczka mają się zarumienić.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Posypujemy je cukrem pudrem.