Bardzo lubię pizzę, jednak nie każda smakuje tak samo. I tutaj nie jest kwestią tego jakie składniki damy na pizzę, jak zrobimy ciasto na pizze, i najważniejsze jest w jaki sposób upieczemy naszą pizzę.
Oczywiście najlepsze są pizze z pieca kamiennego opalanego węglem, jednak takich w domowych warunkach nie przygotujemy. Piekarniki w kuchenkach mają maksymalną temperaturę ok. 250 st C to też za mało, a co najważniejsze pizza powinna być wypiekana na specjalnym kamieniu.
To jest blog kulinarny więc oprócz samych przepisów znajdziecie tutaj także testy produktów związanych z gotowaniem, tym razem pierwszy z nich.
Obejrzyj nasze filmy:
Postanowiłem przetestować włoski piec do pizzy. Wg. zapewnień producenta potrafi on upiec pizzę w 5 minut w temperaturze 450 st. C.
Ale od początku….
Przesyłka przyszła bardzo szybko, dosłownie w kilka dni. Była dobrze zapakowana. W pudełku znajdował się włoski piec do pizzy, był opakowany w styropian, aby nie uległ uszkodzeniu. Dodatkowo znajdziemy w nim łopatki do wkładania pizzy do pieca i jej zdejmowania. Oprócz tego była instrukcja obsługi (niestety nie było w języku polskim) oraz książeczka z włoskimi przepisami i nie tylko na pizze.
Z zewnątrz piec wygląda naprawdę elegancko i pomimo, że pudełko było bardzo duże, nie zajmuje on aż tak wiele miejsca. Ma regulator temperatury oraz minutnik (pizza powinna być gotowa w 5 minut).
Jednak co najważniejsze w tym piecu to oprócz grzałki pod górną przykrywką na dole znajduje się kamień do wypieku, który bardzo szybko powinien się nagrzewać oraz będzie wchłaniał (nadmiar sosu, oliwy).
Na pierwszy rzut oka piec do pizzy wygląda naprawdę elegancko, a jak się sprawuje w praktyce to już w następnym teście.
A czy wy macie jakieś doświadczenia z takimi piecami?