Zbliża się weekend więc pomysł na jakiś pyszny deser – torcik Raffaello, którym będziemy mogli zaskoczyć naszych znajomych, albo po prostu móc sobie pozwolić na chwilę zapomnienia z niezwykle prostym deserem.
Lista na zakupy oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…
Torcik Raffaello – składniki
- szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 szklanki mleka
- opakowanie (200g) wiórków kokosowych
- 3/4 kostki margaryny
- 2 opakowania krakersów
Torcik Rafaello – przepis:
1. W garnku zagotować mleko z cukrem, dodać mąkę i cukier waniliowy. Po doprowadzeniu do wrzenia zdjąć z ognia i przestudzić.
Obejrzyj nasze filmy:
2. Do przestudzonej masy dodać połowę wiórek kokosowych, margarynę i wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej aby margaryna byłą w temperaturze pokojowej.
3. Na krakersy nakładać łyżkę masy i następnie układać je na dnie blaszki, a następnie dołożyć masy(tam aby zużyć jej połowę) i wyrównać.
4. Na masę układamy kolejną warstwę krakersów posmarowanych masą kokosową. Wyrównujemy masę i posypujemy ją wiórkami kokosowymi.
takie ciasta lubię – efektowne, choć z opisu wynika, że nie jest trudne – warte wypróbowania :-)
Lubię to ciasto! :)
Jest pyszne i do tego łatwe do przygotowania.
Przymierzam się już od dłuższego czasu do Rafaello na krakersach i nie mogę się zebrać. A to ciasto wygląda tak zachęcająco, że muszę je w końcu zrobić:) Wspaniałe:)
robie to ciasto bardzo czesto pyszne a kaloriiii ohoho