Torcik Raffaello
Desery

Torcik Raffaello

Zbliża się weekend więc pomysł na jakiś pyszny deser – torcik Raffaello, którym będziemy mogli zaskoczyć naszych znajomych, albo po prostu móc sobie pozwolić na chwilę zapomnienia z niezwykle prostym deserem.

Lista na zakupy oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…

Torcik Raffaello – składniki

  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 szklanki mleka
  • opakowanie (200g) wiórków kokosowych
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 opakowania krakersów

Torcik Rafaello – przepis:

1. W garnku zagotować mleko z cukrem, dodać mąkę i cukier waniliowy. Po doprowadzeniu do wrzenia zdjąć z ognia i przestudzić.

2. Do przestudzonej masy dodać połowę wiórek kokosowych, margarynę i wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej aby margaryna byłą w temperaturze pokojowej.

 

 

3. Na krakersy nakładać łyżkę masy i następnie układać je na dnie blaszki, a następnie dołożyć masy(tam aby zużyć jej połowę) i wyrównać.

4. Na masę układamy kolejną warstwę krakersów posmarowanych masą kokosową. Wyrównujemy masę i posypujemy ją wiórkami kokosowymi.

 

 

 

 

 

5 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
veggie
16 listopada 2012 21:31

takie ciasta lubię – efektowne, choć z opisu wynika, że nie jest trudne – warte wypróbowania :-)

KrainaSosny
14 marca 2013 12:44

Lubię to ciasto! :)

Beata
15 marca 2013 17:22

Przymierzam się już od dłuższego czasu do Rafaello na krakersach i nie mogę się zebrać. A to ciasto wygląda tak zachęcająco, że muszę je w końcu zrobić:) Wspaniałe:)

anna
2 października 2013 15:24

robie to ciasto bardzo czesto pyszne a kaloriiii ohoho