Sernik na zimno ze świeżymi owocami to doskonały deser na upalne dni. Na przygotowanie go potrzebujemy co prawda trochę czasu, ale już efekty będą nieporównywalnie większe. Moja ulubiona wersja serniku na zimno to z zieloną agrestową galaretą oraz malinami.
Sernik na zimno szykujemy najczęściej latem, kiedy w sezonie mamy dostępne świeże, sezonowe owoce. Jeśli planujecie przygotować go w okresie jesienno – zimowym możecie użyć bananów, brzoskwiń z puszki, które dostępne są przez cały czas.
Dlaczego warto przygotować sernik na zimno?
Najczęściej robię sernik na zimno z serków homogenizowanych, jest to jedno z najprostszych rozwiązań i znacznie skraca czas przygotowania. Zazwyczaj wybieram serki o smaku waniliowym. Przygotowanie sernika na zimno jest proste i szybkie. Możemy tutaj eksperymentować z kolorami. Zazwyczaj robię sernik z dwoma warstwami.
Obejrzyj nasze filmy:
Pierwsza warstwa jest waniliowa, do drugiej natomiast dodaję odrobinę kakao, dzięki czemu uzyskujemy nie tylko ładny wygląd, ale i ciekawy kontrast smaków.
Uważam, że klasyką jest sernik na zimno z galaretką, osobiście nie wyobrażam sobie przygotowania tego ciasta bez galaretki. Wierzch ciasta, możecie udekorować dowolnymi owocami – malinami, truskawkami, borówkami. Wszystko zależy od tego kiedy go przygotowujecie.
Inne przepisy na ciasta
Mój blog kulinarny to skarbnica przepisów, polecam Wam pyszne ciasto bez pieczenia – ciasto 3 Bit, albo przepis, który powinna znać każda osoba. Czy wiecie jak przygotować keks? A może szukacie sprawdzonego przepisu na tort czekoladowy. Taki też znajdziemy na blogu.
Sernik na zimno składniki
- 4 jajka
- żelatyna (ok. 3 łyżek)
- masło (masło roślinne)
- cukier (1 i 1/2 szklanka)
- serek waniliowy 800g
- łyżka kawy
- 2-3 łyżki kakao
- rodzynki, orzechy
- galaretka
- świeże owoce
- rodzynki
Sernik na zimno przepis
Przygotowanie sernika zaczynamy roztarcia w makutrze masła, masło powinniśmy wyjąć odpowiednio wcześnie aby było w temperaturze pokojowej.
W drugim naczyniu ucieramy 4 żółtka z 1 i 1/2 szklanki cukru. Łączymy roztarte masło z żółtkami i cukrem i całość mieszamy. Dodajemy do tak przygotowanej masy serek waniliowy (800 gramów). Polecam serki waniliowe po 400 g dostępne w Biedronce :)
W oddzielnej misce ubijamy 4 białka. Dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę (3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w ok. 1/2 szklance wody), ubite białka i całość mieszamy „lekką ręką”.
Połowę masy przekładamy do tortownicy i posypujemy po wierzchu namoczonymi wcześniej rodzynkami i ewentualnie orzechami. Do pozostałej części masy dodajmy kakao i całość mieszamy.
W dwóch łyżkach gorącej wody rozpuszczamy czubatą łyżkę kawy i dodajemy do ciasta. Wykładamy pozostałą część masy do tortownicy i wygładzamy wierzch.
Sernik możemy udekorować świeżymi owocami np. malinami i brzoskwiniami, nektarynką.
Całość polewamy przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dobrze aby miała kontrastowy kolor np. zielony, żółty.
Smacznego!
Pycha! Taki smak dzieciństwa.