
Sałatka jajeczna
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, w związku z tym chciałbym Wam przedstawić propozycję pysznej przystawki. Sałatka jajeczna to doskonałe połączenie jajek i pieczarek, a całą kompozycję podkreśli zielony kolor groszku :)
Poniżej lista zakupów i prosty przepis…
Sałatka jajeczna – składniki:
- 5 jajek
- 250g pieczarek
- 1 puszka zielonego groszku
- 200g sera żółtego w kostce
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sałatka jajeczna – przepis:
- Jajka gotujemy na twardo. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Pieczarki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Po ugotowaniu przestawiamy do ostygnięcia.
- Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kosteczkę.
- Pieczarki kroimy w kostkę.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Ser żółty kroimy w kostkę.
- Groszek odsączamy z zalewy.
- Wszystkie składniki mieszamy w misce z odrobiną majonezu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Propozycje sałatek na Wielkanoc:
0 komentarzy