Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, w związku z tym chciałbym Wam przedstawić propozycję pysznej przystawki. Sałatka jajeczna to doskonałe połączenie jajek i pieczarek, a całą kompozycję podkreśli zielony kolor groszku :)
Sałatka jajeczna to propozycja sałatki na Wielkanoc . Może być łatwym dodatkiem do wielkanocnego obiadu lub kolacji. Można ją zrobić dzień wcześniej i podać na zimno z ulubionymi dodatkami. Sałatka jajeczna to świetny przepis do wykonania w weekend. Jest prosta w wykonaniu i może być podawana na zimno lub na ciepło. Jest też idealna na wielkanocny obiad lub kolację.
Sałatka jajeczna to szybki przepis na pyszną sałatkę. Sałatka jajeczna to zimne danie składające się z posiekanych jajek na twardo wymieszanych z majonezem i pokrojonym pieczarkami z dodatkiem groszku.
Na moim blogu znajdziesz przepisy na inne pyszne sałatki, które mogą byś świetnymi propozycjami na przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi. Co powiesz na coraz bardziej popularną sałatka Big Mac. A może coś bardziej klasycznego, co można przygotować bardzo szybko na przykład carpaccio z buraka.
Poniżej lista zakupów i prosty przepis…
Sałatka jajeczna składniki:
- 5 jajek
- 250g pieczarek
- 1 puszka zielonego groszku
- 200g sera żółtego w kostce
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sałatka jajeczna przepis:
Jajka gotujemy na twardo. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ugotowaniu zalewamy jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Jak już jajka ostygną obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kosteczkę.
Pieczarki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Po ugotowaniu przestawiamy do ostygnięcia. Pieczarki po przestudzeniu i dokładnym odsączeniu kroimy w kostkę.
Szczypiorek drobno siekamy. Ser żółty kroimy w kostkę. Trzeba pamiętać i starać się, aby wszystkie składniki były pokrojone mniej więcej w taką samej wielkości kostkę.
Groszek odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki mieszamy w misce z odrobiną majonezu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!