Sałatka jajeczna

Sałatka jajeczna

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, w związku z tym chciałbym Wam przedstawić propozycję pysznej przystawki. Sałatka jajeczna to doskonałe połączenie jajek i pieczarek, a całą kompozycję podkreśli zielony kolor groszku :)

Poniżej lista zakupów i prosty przepis…

Sałatka jajeczna – składniki:

  • 5 jajek
  • 250g pieczarek
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 200g sera żółtego w kostce
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Sałatka jajeczna – przepis:

  1. Jajka gotujemy na twardo. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Pieczarki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Po ugotowaniu przestawiamy do ostygnięcia.
  3. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Pieczarki kroimy w kostkę.
  5. Szczypiorek drobno siekamy.
  6. Ser żółty kroimy w kostkę.
  7. Groszek odsączamy z zalewy.
  8. Wszystkie składniki mieszamy w misce z odrobiną majonezu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Propozycje sałatek na Wielkanoc:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.