Carpaccio z buraka
Przystawki, przekąski, sosy

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka czyli gotowane, albo pieczone buraki bardzo cienko pokrojone podawane z kilkoma dodatkami. Najczęściej do carpaccio z pieczonego buraka podajemy rukolę, prażony słonecznik i fetę.

Moje carpaccio z buraków podaję z pysznym, bardzo wyrazistym sosem balsamicznym. Możemy do tego dania wykorzystać i podać je z dowolnym serem, jaki lubicie. Może to być klasyczna feta, albo ser kozi, który ma specyficzny, słony smak.

Oczywiście nierozłącznym składnikiem tej błyskawicznej przystawki jest odrobina czegoś zielonego. Najczęściej jest to rukola, ale można użyć także roszponki.

Danie to można przygotować zarówno z buraków pieczonych, jak i gotowanych. Z obu będzie smakowało wybornie. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu, możecie kupić w sklepie już gotowe ugotowane buraki. Ja jednak pokażę Wam jak przygotować je ze świeżych buraków.

Carpaccio z buraków pasuje praktycznie na każde spotkanie, na każdą imprezę. Jego przygotowanie jest szybkie i proste, a smak zachwyca. Jednak na moim blogu znajdziecie wiele innych przystawek, które warto znać. Chyba włoską klasyką jest sałatka Caprese, ale na imprezę, czy sylwestra warto przygotować pyszne koreczki.

Carpaccio z buraka składniki

  • 3-4 buraki (upieczone lub ugotowane)
  • garść rukoli
  • garstka ziaren słonecznika uprażonego na patelni
  • kawałek sera feta pokrojonego w kostkę

Sos balsamiczny

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ulubione zioła
  • pieprz
Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka przepis

Przygotowanie dania zaczynamy od upieczenia, albo ugotowania buraków. Buraki możecie, a nawet powinniście przygotować dzień wcześniej, tak aby ostygły. Buraki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdy osobno zawijamy w folię aluminiową. Następnie wkładam je do blaszki, albo naczynia żaroodpornego i piekę w temperaturze 190 st. C przez około 90 minut. Wszystko zależy od tego jak duże mamy buraki. Jeśli macie małe buraki to myślę, że wystarczy im około 60-70 minut.

Po upieczeniu z buraków zdejmujemy folię i jak trochę przestygną obieramy ze skóry. Jak całkowicie przestygną to kroimy je w bardzo cienkie plasterki. Układamy je na półmisku.

Rukolę myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na burakach. Możecie kupić już umytą rukolę, która jest osuszona.

Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy miód, ocet balsamiczny i sos sojowy. Do sosu nie dodaję już soli, bowiem sos sojowy jest słony. Możecie dodać również swoje ulubione zioła i szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszam.

Carpaccio z buraka polewamy przygotowanym sosem, układamy pokrojoną w kostkę fetę i posypujemy odrobiną słonecznika. Jeśli lubicie możecie również dodać do przystawki odrobinę ulubionych orzechów. Mogą to być orzechy włoskie, orzechy pekan. Osobiście uważam, że należy je przed dodaniem odrobinę posiekać.

Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze