Zupa chińska z kurczakiem
Zupy

Zupa chińska z kurczakiem

Zupa chińska z kurczakiem to przepis na rozgrzewającą zupą w stylu orientalnym. Można ją przygotować na dwa sposoby – jednym z nich jest wersja z kurczakiem, drugim wersja bez niego. Do przygotowania tej zupy możecie wykorzystać dowolny makaron typu chińskiego – może to być makaron noodle, makarony ryżowy, albo ramen z mąki pszennej.

Zanim zaczniemy jednak przygotowanie tej zupy, musimy wcześniej ugotować aromatyczny bulion. Przepis na bulion jest TUTAJ.

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 300g mieszanki azjatyckiej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1/3 łyżeczki pasty curry (na przykład żółta)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • makaron chiński
  • 3 łyżki oliwy

W sklepie kupcie dowolną mieszankę chińską, będziecie mieli już przygotowane, pokrojone warzywa. Najczęściej są one mrożone zaraz po zebraniu, więc bez dodatków konserwantów. Jeśli chodzi o makaron, to wykorzystajcie dowolny, taki jak lubicie. Ja w domu miałem makaron z mąki pszennej.

Zupa chińska z kurczakiem – przepis

Na rozgrzany olej wkładamy pastę curry i ją smażymy 10- 15 sekund. Następnie na patelnię wkładamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go z każdej strony. Jak będzie już miękki dodajemy mieszankę chińską i smażymy warzywa razem z kurczakiem przez ok. 3 minut. Po usmażeniu kurczaka i warzywa przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i gotujemy 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

W tym czasie przygotowujemy makaron chiński. Przygotujcie go według przepisu na opakowaniu, bo każdy makaron przygotowuje się w trochę inny sposób.

Na talerze wykładamy makaron i zalewamy go przygotowaną zupą chińską z kurczakiem.

Dla odważnych zupę podajemy do jedzenia przy pomocy pałeczek, innym polecam mimo wszystko łyżkę :)

Zupa chińska z kurczakiem
Zupa chińska z kurczakiem

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze