
Zupa chińska z kurczakiem
Zupa chińska z kurczakiem to przepis na rozgrzewającą zupą w stylu orientalnym. Można ją przygotować na dwa sposoby – jednym z nich jest wersja z kurczakiem, drugim wersja bez niego. Do przygotowania tej zupy możecie wykorzystać dowolny makaron typu chińskiego – może to być makaron noodle, makarony ryżowy, albo ramen z mąki pszennej.
Zanim zaczniemy jednak przygotowanie tej zupy, musimy wcześniej ugotować aromatyczny bulion. Przepis na bulion jest TUTAJ.
Składniki
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 300g mieszanki azjatyckiej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1/3 łyżeczki pasty curry (na przykład żółta)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- makaron chiński
- 3 łyżki oliwy
W sklepie kupcie dowolną mieszankę chińską, będziecie mieli już przygotowane, pokrojone warzywa. Najczęściej są one mrożone zaraz po zebraniu, więc bez dodatków konserwantów. Jeśli chodzi o makaron, to wykorzystajcie dowolny, taki jak lubicie. Ja w domu miałem makaron z mąki pszennej.
Zupa chińska z kurczakiem – przepis
Na rozgrzany olej wkładamy pastę curry i ją smażymy 10- 15 sekund. Następnie na patelnię wkładamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go z każdej strony. Jak będzie już miękki dodajemy mieszankę chińską i smażymy warzywa razem z kurczakiem przez ok. 3 minut. Po usmażeniu kurczaka i warzywa przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i gotujemy 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
W tym czasie przygotowujemy makaron chiński. Przygotujcie go według przepisu na opakowaniu, bo każdy makaron przygotowuje się w trochę inny sposób.
Na talerze wykładamy makaron i zalewamy go przygotowaną zupą chińską z kurczakiem.
Dla odważnych zupę podajemy do jedzenia przy pomocy pałeczek, innym polecam mimo wszystko łyżkę :)

Smacznego!