Moda na burgery zapanowała jakiś czas temu i trwa cały czas. Wszyscy kojarzą burgery z porcją soczystej wołowiny. Tym razem będzie to przepis dla wegan i nie tylko. Przygotujemy bezmięsne, pieczarkowe burgery i domowy szybki majonez.
Burgery możecie usmażyć na patelni grillowej, grillu, albo elektrycznym grillu, patelnia oraz piekarnik również nie będą złym rozwiązaniem. Jak dodatki do burgerów wykorzystam to co aktualnie mam pod ręką – pomidory, ogórki konserwowe i paprykę. Ale dodajcie do środka to co lubicie i to na co macie ochotę.
Składniki na burgery
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka otrąb
- 1 ząbek czosnku
- 350g pieczarek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 2-3 łyżki wody
Dodatkowo
- ogórki konserwowe
- pomidor
- 1/2 czerwonej papryki
- bułki do hamburgerów
- ketchup
- plastry żółtego sera
- domowy majonez -> przepis znajdziesz na końcu wpisu
- sałata lodowa
Burgery pieczarkowe z domowym majonezem – przepis
Jedni obierają, inni tylko myją, ja osobiście obieram i myję pieczarki. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Na patelni, na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Bardzo ważne jest, aby ich nie mieszać na początku, bo puszczą za dużo wody. Kiedy pieczarki będą już podsmażone, przekładamy do miseczki (razem z pozostałym płynem), dodajemy mąkę, sól, pieprz i przyprawy, które lubimy. Całość blendujemy. Następnie wyrabiamy ręką i formujemy burgery. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadkie trochę mąki. Burgery powinny mieć ok. 1 cm grubości.
Obejrzyj nasze filmy:
Na grillu elektrycznym smażmy burgery z każdej strony ok. 4 minut. Jak odwrócimy je na drugą stronę, kładziemy na nich plasterek żółtego sera, a obok układamy przekrojone na pół bułki – powinny się delikatnie podsmażyć, aby były jeszcze bardziej chrupiące.
Dół bułki smarujemy majonezem, następnie układamy sałatkę, pokrojone w plasterki ogórki i wege burgera, kolejno będzie plasterek pomidora i czerwona papryka. Całość polewamy odrobiną ketchupu i przykrywamy drugą częścią bułki.

Podajemy.
Przygotowanie domowego majonezu
Do wysokiego naczynia wbijamy jedno jajko, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżeczkę musztardy. Wkładamy blender i blendujemy na wolnych obrotach, cały czas trzymając blender na dole. Małymi porcjami dolewamy olej słonecznikowy (ok. 200 ml). W zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać dajemy go więcej albo mniej. Nie powinniśmy wykonywać zbyt dużo ruchów blenderem, powinien on być jak najniżej.
Uwaga: im WIĘCEJ oleju tym gęstszy majonez!
