Smaczna, pięknie wyglądająca sałatka z jajkiem i tuńczykiem. Sałatkę możemy zrobić na lunch, obiad albo kolację. Przygotowanie jej nie zajmie więcej niż 15 minut.
Przygotowana sałatka z tuńczykiem będzie w wersji fit, jeśli chcesz możesz przygotować ją również z odrobiną bardziej kalorycznego sosu musztardowo-majonezowego. Oczywiście jest to wersja dla osób, które mogą sobie na to pozwolić, z drugiej jednak strony… czasem smak jest ważniejszy.
Składniki
- 200g tuńczyka w sosie własnym
- garść rukoli
- 2 jajka
- 4-5 pomidorków koktajlowych
Przepis na domowy sos musztardowy znajdziecie na końcu wpisu. Polecam Wam kupić tuńczyka w sosie własnym, będzie on mniej tłusty od tego sprzedawanego w oleju, albo oliwie.
Obejrzyj nasze filmy:
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem przepis
Zaczynamy od ugotowania jajek. Jajka gotujemy na twardo, a następnie zalewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Jeśli nie wiecie ile czasu gotować jajka, zapraszam do wpisu: Ile gotować jajka.
Jajka obieramy z łupinek, kroimy ma ćwiartki i układamy na talerzu, następnie kładziemy rukolę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i na wierzchu układamy odsączonego z zalewy tuńczyka.
Do sałatki, jeśli za mocno nie dbacie o kalorię polecamy sos musztardowo – majonezowy. Przygotowanie tego sosu jest bardzo proste i zajmuje dosłownie chwilę, a znacznie podbija jej smak. W misce mieszamy – 1 łyżkę musztardy miodowej, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę majonezu. Doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz pieprzu.