Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Przystawki, przekąski, sosy,  Różności

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Smaczna, pięknie wyglądająca sałatka z jajkiem i tuńczykiem. Sałatkę możemy zrobić na lunch, obiad albo kolację. Przygotowanie jej nie zajmie więcej niż 15 minut.

Przygotowana sałatka z tuńczykiem będzie w wersji fit, jeśli chcesz możesz przygotować ją również z odrobiną bardziej kalorycznego sosu musztardowo-majonezowego. Oczywiście jest to wersja dla osób, które mogą sobie na to pozwolić, z drugiej jednak strony… czasem smak jest ważniejszy.

Składniki

  • 200g tuńczyka w sosie własnym
  • garść rukoli
  • 2 jajka
  • 4-5 pomidorków koktajlowych

Przepis na domowy sos musztardowy znajdziecie na końcu wpisu. Polecam Wam kupić tuńczyka w sosie własnym, będzie on mniej tłusty od tego sprzedawanego w oleju, albo oliwie.

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem – przepis

Zaczynamy od ugotowania jajek. Jajka gotujemy na twardo, a następnie zalewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Jeśli nie wiecie ile czasu gotować jajka, zapraszam do wpisu: Ile gotować jajka.

Jajka obieramy z łupinek, kroimy ma ćwiartki i układamy na talerzu, następnie kładziemy rukolę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i na wierzchu układamy odsączonego z zalewy tuńczyka.

Do sałatki, jeśli za mocno nie dbacie o kalorię polecamy sos musztardowo – majonezowy. Przygotowanie tego sosu jest bardzo proste i zajmuje dosłownie chwilę, a znacznie podbija jej smak. W misce mieszamy – 1 łyżkę musztardy miodowej, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę majonezu. Doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz pieprzu.

Fit sałatka z tuńczykiem
Fit sałatka z tuńczykiem

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.