Makaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :)
Danie to możecie przygotować praktycznie z każdym rodzajem makaronu – penne, świderki, tagliatelle… my użyliśmy makaronu razowego typu penne.
Składniki i przepis jest poniżej, zapraszam do lektury i przede wszystkim do wypróbowania przepisu…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 2 porcje)
- 1,5 szklanki makaronu
- 100g mrożonego szpinaku
- 1 duża pierś z kurczaka
- 200g śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- 6 suszonych pomidorów
- 100g gorgonzoli
- 1 szalotka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Makaron z kurczakiem i gorgonzolą przepis
- Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Jak będzie już miękki przekładamy go do miseczki.
- Na tą samą patelnię dodajemy mrożony szpinak, jak się rozmrozi dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidory i szalotkę. Całość smażymy ok. 3-4 minut.
- Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy śmietanę, usmażonego kurczaka i całość dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty.
- Dodajemy do sosu ugotowany i odcedzony makaron i pokruszony ser gorgonzola. Mieszamy i czekamy dosłownie chwilę, aż ser się rozpuści. Przekładamy na talerze.
![Makaron z kurczakiem i gorgonzolą 2 Makaron z kurczakiem i gorgonzolą](https://kulinarnyblog.pl/wp-content/uploads/2018/10/20180930-IMG_7470-Edit-1360x1020.jpg)
Smacznego!