Makaron z kurczakiem i gorgonzolą

Makaron z kurczakiem i gorgonzolą

Makaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :)

Danie to możecie przygotować praktycznie z każdym rodzajem makaronu – penne, świderki, tagliatelle… my użyliśmy makaronu razowego typu penne.

Składniki i przepis jest poniżej, zapraszam do lektury i przede wszystkim do wypróbowania przepisu…

Składniki (na 2 porcje)

  • 1,5 szklanki makaronu
  • 100g mrożonego szpinaku
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 200g śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 100g gorgonzoli
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przepis na makaron z kurczakiem i gorgonzolą

  1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Jak będzie już miękki przekładamy go do miseczki.
  3. Na tą samą patelnię dodajemy mrożony szpinak, jak się rozmrozi dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidory i szalotkę. Całość smażymy ok. 3-4 minut.
  4. Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy śmietanę, usmażonego kurczaka i całość dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty.
  5. Dodajemy do sosu ugotowany i odcedzony makaron i pokruszony ser gorgonzola. Mieszamy i czekamy dosłownie chwilę, aż ser się rozpuści. Przekładamy na talerze.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.