Makaron z krewetkami i cukinią

Makaron z krewetkami i cukinią

Bardzo prosty i szybki makaron z krewetkami i cukinią. To danie to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy lubią owoce morza.

Niestety najlepiej on smakuje podany zaraz po przygotowaniu, więc jako potrawa na obiad do pracy nie będzie się nadawał.

Do przygotowania makaronu z krewetkami potrzebujecie dosłownie kilku składników. Jednak kupując krewetki szukajcie tych świeżych (mogą być zamrożone) ale aby nie były wcześniej gotowane.

Składniki (na 2 porcje)

  • 12 dużych krewetek
  • mała cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka makaronu np. razowego
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Makaron z krewetkami i cukinią – przepis

  1. Jeśli kupiliście zamrożone krewetki, to odmrażamy je w letniej wodzie, obieramy z pancerzyka.
  2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu – al dente.
  3. Na łyżce masełka przesmażamy pokrojoną w półplasterki cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Jak będzie al dente dodajemy drugą łyżkę masła i krewetki. Dusimy do momentu aż krewetki będą różowe.
  5. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli, pieprzu i całość dusimy ok. 1-2 minut.
  6. Dodajemy śmietanę i ugotowany makaron (najlepiej jest go dodać bezpośrednio z gotującej się wody).
  7. Całość mieszamy i wykładamy na talerze.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.