Krewetki w cieście to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się na każde przyjęcie. Krewetki możemy podać ze słodko- ostrym sosem. Przygotowanie krewetek jest niezwykle szybki, a goście lubiący owoce morza będą zachwyceni.
Lista składników oraz przepis znajdują się poniżej…
Składniki
- 14-18 sztuk świeżych krewetek
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- 1/3 szklanki mleka
- olej do smażenia
- szczypta soli
Krewetki w cieście – przepis
- Krewetki obieramy z pancerzy i pozbawiamy jelita. Bardzo ważne zostawiamy ogonek.
- W misce mieszamy mąkę, sól, jajka i mleko tak aby powstało nam ciasto naleśnikowe. Jeśli wyjdzie zbyt gęsto dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki. Ciasto powinno być dość płynne.
- Obrane krewetki maczamy w cieście naleśnikowym, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu ok. 3 minut.
Smacznego!