Domowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale nie jest czasochłonne.

Pamiętajcie, że taki obiad najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Składniki

  • kotlety ze schabu
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • frytki

Domowy sznycel z frytkami – przepis

  1. Mięso rozbijamy przy pomocy tłuczka na bardzo cienkie kawałki. Solimy i pieprzy z obu stron.
  2. Mięso obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu obtaczamy w bułce tartej.
  3. Sznycle smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolor z obu stron.
  4. Smażąc sznycle w rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy frytki (możecie użyć gotowych, będzie szybciej). Smażymy na rumiany kolor z obu stron.

Sznycel podajemy razem z ćwiartką cytryny.

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!