Chrupiące frytki – jak przygotować?

Chrupiące frytki - jak przygotować?

Miałem ochotę na chrupiące frytki. Jest sobota, mam trochę więcej wolnego czasu, więc zdecydowałem się na domowe frytki, ze świeżych ziemniaków. Tak przygotowane frytki mają po prostu zupełnie inny smak aniżeli takie już gotowe ze sklepu. Jednak kluczowe tutaj jest….

Przepis na frytki zapewne każdy zna (obieramy ziemniaki, kroimy w paseczki i smażymy w głębokim tłuszczu), jednak chciałem sprawdzić czy informacje które udało mi się znaleźć w internecie są autentyczne- chodzi mianowicie o to aby obrane i pokrojone ziemniaki moczyć w słodkiej wodzie.

Ten zabieg ma sprawić, że będą one jeszcze bardziej chrupiące. Doczytałem się, że trzeba je moczyć przez 30 minut, ja swoje moczyłem w słodkiej wodzie 25 minut.

I faktycznie frytki wyszły bardzo chrupiące i uprzedzę pytanie – po usmażeniu nie mają słodkiego smaku.

Zobaczcie sami jak wyglądają chrupiące frytki.

 

 

6 Comments

  1. Bardzo smaczna i niezdrowa receptura!

    ”Akrylamid powstaje naturalnie podczas smażenia, gotowania lub pieczenia w wysokiej temperaturze określonych rodzajów żywności bogatej w węglowodany. Akrylamid powstaje podczas gotowania żywności w domu i w restauracji oraz podczas jej przygotowywania w warunkach przemysłowych. Podstawowym mechanizmem tworzenia akrylamidu jest reakcja cukrów redukujących (takich jak glukoza) z wolną asparaginą (aminokwas występujący w wielu rodzajach żywności) podczas reakcji brązowienia. Cukry redukujące, asparagina i inne aminokwasy występują naturalnie w wielu rodzajach żywności roślinnej. ”
    żródło http://www.biolog.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.