Bruschetta z gruszką i kozim serem to błyskawiczna propozycja na kolację, albo na niespodziewane spotkanie ze znajomymi. Do przygotowania tego przepisu w domowym zaciszu zainspirowała mnie wizyta we włoskiej restauracji, gdzie mieliśmy okazję skosztować ten przystawki.
Bruschetta to idealna włoska przystawka lub przekąska, a dzięki nieskończonym opcjom możliwości są nieograniczone. Od klasycznych pomidorów i bazylii po słodką bruschettę z gruszkami czy kozim serem, każdy znajdzie coś dla siebie!
Włosi znani są z wyśmienitej kuchni, a jednym z najpopularniejszych dań jest bruschetta. Biorąc klasyczną bruschettę, Włosi przenieśli ją na zupełnie nowy poziom dzięki różnym kombinacjom smaków. Do wyboru jest tak wiele odmian bruschetty, jak bruschetta z gruszkami i owczym serem czy bruschetta z kozim serem.
Obejrzyj nasze filmy:
Przygotowanie tej bruschetty jest błyskawiczne, jedynie potrzebujecie mieć w domu kilka „niestandardowych” składników, jak na przykład kozi ser.
Bruschetta z gruszką i kozim serem składniki
- bagietka, albo inne dowolne pieczywo
- masło
- garść rukoli
- 2 gruszki
- 4 plastry koziego sera
- 2 łyżki miodu
- kilka orzechów włoskich
Bruschetta z gruszką i kozim serem przepis
Pieczywo kroimy w kromki. Każdą z nich smarujemy odrobiną masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na około 7 minut. Masło sprawi, że pieczywo stanie się chrupknie, a nie suceh.
Zerkajcie podczas pieczenia, bo pieczywo powinno być chrupkie, a nie spalone. Więc być może będziecie musieli piec minutę, dwie dłużej, albo krócej.
Po wyjęciu grzanek z piekarnika, układamy na nich najpierw kozi ser, pokrojony w plasterki. W sklepach możecie również kupić już pokrojony w plastry kozi ser.
Następnie cienkie plasterki gruszki. Wybieram gruszki, które są w smaku słodkie i średnio twarde. Gruszki nie mogą być zbyt miękkie, aby nie rozmazywały się na pieczywie podczas jedzenia.
Nawierzchu ląduje rukola, oraz orzech włoski dla dekoracji. Całość delikatnie polewamy miodem.
Smacznego!