Penne w sosie pomidorowym z cukinią i bakłażanem i pomidorkami to świetny pomysł na obiad we włoskim stylu. Idealnie przygotować go wczesną jesienią, albo późnym latem, kiedy wszystkie składniki są dostępne. Jest to danie sezonowe.
W daniu tym jesteśmy w stanie przemycić odrobinę warzyw, które zjedzą również dzieciaki. Bo o tym, że uwielbiają makaron nie muszę nawet wspominać. Wykorzystajcie również jeśli lubicie penne razowe, będzie znacznie zdrowsze.
Składniki
- makaron penne
- 200ml passaty pomidorowej
- 7 pomidorków koktajlowych
- niewielki bakłażan
- niewielka cukinia
- 1/2 cebuli
- szczypta bazylii, oregano
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- ewentualnie odrobina tartej mozzarelli
- oliwa z oliwek
Ten makaron możecie przygotować także w „polskiej wersji” czyli podać go posypany odrobiną tartego żółtego sera, albo najlepiej odrobiną tartej mozzarelli.
Obejrzyj nasze filmy:
Penne w sosie pomidorowym z cukinią i bakłażanem – przepis
Na patelni na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy pokrojone w cienkie plasterki czosnek. Możecie go również przecisnąć przez praskę, albo drobno posiekać. Ja jednak uważam, że plasterki dodają w wyglądzie charakteru, a przecież jemy wszystkimi zmysłami.
Czosnek smażymy dosłownie chwilę kilkanaście sekund, następnie dodajemy pokrojonego w kostkę, albo cienkie słupki bakłażana i cukinię. Smażmy warzywa jakieś 7-8 minut i dodajemy passatę pomidorową. W połowie dodajemy dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Doprawiamy sos odrobiną suszonej bazylii oraz oregano. Szczypta soli i pieprzu również się przyda.
Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gotujemy go 1 minutę, krócej niż zaleca producent – powinien być wtedy al dente. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Całość posypujemy startą mozzarellą.