Domowa tortilla z sosem czosnkowym to danie, które polubi cała rodzina. – jest pożywne, smaczne i bardzo szybkie w przygotowani. To danie może być również bardzo dobrą opcją w przypadku imprezy, albo wizyty niezapowiedzianych gości.

Do przygotowania tego dania możecie dowolnie modyfikować dodatki – ja akurat pod ręką w lodówce miałem paprykę, kapustę pekińską i ogórki gruntowe. Ale spokojnie wykorzystajcie to co macie już zaczęte. Taka domowa tortilla to również może być fajny pomysł na porządki w lodówce z delikatnie zwiędniętych warzyw.

Bardzo lubię sos czosnkowy, więc zazwyczaj to danie podaję właśnie z nim. Ale możecie przygotować pikantny sos pomidorowy, albo sos meksykański.

Składniki na sos czosnkowy

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu

Jeśli aktualnie jesteście na diecie, to po prostu zrezygnujcie z majonezu, a zamiast niego dajcie gęsty jogurt naturalny.

Składniki na domową tortillę

  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1 filet z kurczaka (pojedynczy)
  • 2 tortille
  • 1/2 zielonego ogórka gruntowego
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • kilka plasterków czerwonej cebuli
  • kilka plasterków pomidora
  • 3 łyżki oleju

Przepis na sos czosnkowy

Tutaj nie ma wielkiej filozofii. Czosnek przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy odrobinę soli, pieprzu i cukru. Dodaję odrobinę cukru, bo delikatnie słodki sos podkręci smak mięsa i warzyw. Następnie dodajemy jogurt i majonez. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby wszystko się przegryzło ze sobą.

Domowa tortilla z sosem czosnkowym – jak przygotować

Filet z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, albo dużą kostkę. Następnie dodajemy olej i przyprawę gyros. Jeśli nie przepadacie ze odrobinę ostrzejszymi daniami, to po prostu dajcie mniej przyprawy. Mięso mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w cienkie plasterki, które rozdzielamy na piórka. Ogórka i pomidora kroimy w plasterki, kapustę pekińską drobno szatkujemy.

Kurczaka w przyprawie gyros smażymy na suchej patelni, a następnie przekładamy do miseczki. Na placku tortilli układamy kapustę, pozostałe warzywa, usmażonego kurczaka, całość polewamy sosem czosnkowym i zwijamy „jak krokieta” tzn. najpierw zakładamy do środka dwa boki i następnie zwijamy. Zawinięte placki tortilli kładziemy na suchej rozgrzanej patelni i podgrzewamy, delikatnie je rumieniąc.

Domowa tortilla z sosem czosnkowym
Domowa tortilla z sosem czosnkowym

Smacznego!