Gulasz z makaronem to łatwe do przygotowania, komfortowe jedzenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. To niezwykle aromatyczne połączenie składników, zazwyczaj mięsa wieprzowego i makaronu.
Mięso duszone w sosie z dodatkiem papryki, która nadaje mu odrobinę słodkości. Przygotowanie gulaszu z makaronem jest szybkie i łatwe, wymaga minimalnego czasu i wysiłku. Gulasz możemy również podać z ziemniakami z wody, albo z ryżem. Idealnie do takiego połączenia będzie pasować ogórek kiszony.
Mój przepis na gulasz wieprzowy jest smaczny, prosty i wymaga tylko kilku składników. A dzięki temu będziemy mieli wyśmienity obiad. Taki posiłek możemy przygotować z całą pewnością na rodzinny obiad. Jestem pewny, ze wszyscy będą zachwyceni.
Obejrzyj nasze filmy:
Polecam przeczytać przepis do końca, znajdziecie bowiem w nim kilka wskazówek i porad, jak można urozmaicić to danie, aby było skrojone pod Wasze gusta. Jeśli szukasz przepisu na niedzielny obiad, to klasyką są bitki wieprzowe, albo chyba lubiane przez wszystkich kotlety schabowe.
Gulasz z makaronem składniki
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółtka papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 350 ml bulionu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli
- odrobina pieprzu
- 300g makaronu
- 4 łyżki oleju do smażenia
Ja używam w swoim przepisie papryk w różnych kolorach, aby jeszcze bardziej dodać smaku tej potrawie, przecież wygląd też jest ważny. Możecie użyć dowolnego rodzaju makaronu, ja akurat wykorzystałem Fusilli w 3 kolorach.
Gulasz z makaronem przepis
Najlepszy gulasz moim zdaniem udaje się przygotować na łopatce wieprzowej. Jeśli nie macie to możecie wykorzystać szynkę, albo karkówkę. Mięso kroimy w kawałki. Wszystko zależy od Was, jakiej będą wielkości. Ja swoje mięso pokroiłem w kawałki średniej wielkości.
Zobacz także: Gulasz z serc drobiowych
Do miski z mięsem dodajemy przyprawy – słodką i ostrą paprykę, odrobinę soli, pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Całość mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny, tak aby mięso przeszło aromatem przypraw.
Na patelnię wlewamy olej i przekładamy mięso. Możecie olej zastąpić smalcem, jednak nie wszyscy lubią ten charakterystyczny smak i aromat, więc olej będzie również dobry. Mięso początkowo smażymy przez około 10 minut na większym ogniu, co jakiś czas mieszając. A następnie 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie mięso przekładamy do garnka.
Cebulę obieramy z łupinki i kroimy w drobną kostkę, papryki kroimy w większą kostkę. Możecie do swojego gulaszu dodać również marchewkę, albo cebulę zastąpić porem.
Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso przekładamy pokrojone warzywa i smażymy na średnim ogniu przez 10-12 minut. Bardzo ważne jest aby nie przykrywać patelni, chcemy usmażyć warzywa, a nie poddać je procesowi duszenia. Warzywa przekładamy do mięsa.
Na patelnie wlewamy teraz bulion czekamy aż zacznie się gotować i przelewamy do garnka. Ten zabieg ma na celu wydobycie wszystkich aromatów, które pozostały na patelni.
Mięso wraz z warzywami dusimy w garnku jeszcze przez około 30 minut na wolnym ogniu. Na około 8 minut przed końcem dodajemy do gulaszu przecier pomidorowy. Gulasz powinien nam w tym czasie zgęstnieć.
Jeśli wolicie bardziej gęste dania, to w szklance rozmieszajcie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z 1/3 pojemności wody. Dodajcie do gulaszu i mieszając gotujcie jeszcze przez 5 minut.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Makaron powinien być al dente, bo na talerzu będzie jeszcze sos, wiec makaron go wchłonie.
Zarówno gulasz, jak i makaron wykładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki. Uważam, że gulasz z makaronem idealnie jest podać z ogórkiem kiszonym. Będzie świetnie pasował smakowo.