Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ciecierzycą to zdrowa propozycja na lekką kolację, albo szybki lunch w pracy. Przygotowanie tej sałatki jest szybki i niezwykle proste. Nie używamy w niej mięsa, więc jest to idealna propozycja dla wszystkich wegetarian.

Tuńczyk to jedna z bardziej zdrowych ryb. Polecam Wam wykorzystać tuńczyka w sosie własnym, aniżeli oleju bo będzie znacznie mniej kaloryczne!

Składniki na 2 porcje

  • 1 puszka tuńczyka – 200g
  • 6 łyżek ciecierzycy
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1/3 zielonej papryki
  • 1 szklanka makaronu
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 żółtej papryki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • odrobina suszonego oregano
  • garść miksu sałat

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ciecierzycą – przepis

Zaczynamy od ugotowania makaronu. Gotujemy go w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Możecie wykorzystać dowolny makaron jaki lubicie. To mogą być świderki, penne itd. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Obejrzyj nasze filmy:

Do miski wkładamy miks sałat, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojoną w paseczki paprykę. Kukurydzę i cieciorkę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Do sałatki dodajemy dodajemy wystudzony makaron i i całość mieszamy.

Tuńczyka odcedzamy z zalewy i układamy na wierzchu. Wszystko doprawiamy odrobiną pieprzu, soli i oregano. Możemy wszystko skropić delikatnie oliwą.

Smacznego!