Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ciecierzycą to zdrowa propozycja na lekką kolację, albo szybki lunch w pracy. Przygotowanie tej sałatki jest szybki i niezwykle proste. Nie używamy w niej mięsa, więc jest to idealna propozycja dla wszystkich wegetarian.
Tuńczyk to jedna z bardziej zdrowych ryb. Polecam Wam wykorzystać tuńczyka w sosie własnym, aniżeli oleju bo będzie znacznie mniej kaloryczne!
Składniki na 2 porcje
- 1 puszka tuńczyka – 200g
- 6 łyżek ciecierzycy
- 3 łyżki kukurydzy
- 1/3 zielonej papryki
- 1 szklanka makaronu
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/3 żółtej papryki
- 6 pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
- odrobina suszonego oregano
- garść miksu sałat
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ciecierzycą – przepis
Zaczynamy od ugotowania makaronu. Gotujemy go w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Możecie wykorzystać dowolny makaron jaki lubicie. To mogą być świderki, penne itd. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Obejrzyj nasze filmy:
Do miski wkładamy miks sałat, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojoną w paseczki paprykę. Kukurydzę i cieciorkę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Do sałatki dodajemy dodajemy wystudzony makaron i i całość mieszamy.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy i układamy na wierzchu. Wszystko doprawiamy odrobiną pieprzu, soli i oregano. Możemy wszystko skropić delikatnie oliwą.
Smacznego!