Krupnik to tradycyjna polska zupa gotowana na bazie kaszy jęczmiennej i wywaru mięsnego z ziemniakami i marchewką. Niewątpliwie jest to jedna z najlepszych zup. Świetnie się sprawdzi również podczas różnych dolegliwości żołądkowych.

Przepis na Zupę pho

Składniki

  • golonka indycza
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4-5 ziemniaków
  • 50g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 l wody
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

Krupnik – przepis

Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wywar ok 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, dodajemy w całości obraną cebulę i w całości natkę pietruszki. Gotujemy wszystko ok.15 minut i dodajemy kaszę. Zupę gotujemy jeszcze przez ok 25 minut na wolnym ogniu.

Obejrzyj nasze filmy:

Wyciągamy natkę pietruszki, cebulę i możemy podawać.

Zupę warto podając udekorować natką pietruszki.

Smacznego!

Błyskawiczny krupnik
Tradycyjna polska zupa – krupnik