Krupnik to tradycyjna polska zupa gotowana na bazie kaszy jęczmiennej i wywaru mięsnego z ziemniakami i marchewką. Niewątpliwie jest to jedna z najlepszych zup. Świetnie się sprawdzi również podczas różnych dolegliwości żołądkowych.
Przepis na Zupę pho
Składniki
- golonka indycza
- 2 podudzia z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 4-5 ziemniaków
- 50g kaszy jęczmiennej wiejskiej
- sól
- pieprz
- pęczek natki pietruszki
- 2 l wody
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
Krupnik – przepis
Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wywar ok 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, dodajemy w całości obraną cebulę i w całości natkę pietruszki. Gotujemy wszystko ok.15 minut i dodajemy kaszę. Zupę gotujemy jeszcze przez ok 25 minut na wolnym ogniu.
Obejrzyj nasze filmy:
Wyciągamy natkę pietruszki, cebulę i możemy podawać.
Zupę warto podając udekorować natką pietruszki.
Smacznego!