Domowy gulasz cielęcy to błyskawiczna propozycja dania, które idealnie pasuje do kaszy, ryżu, albo ziemniaków z wody. Dania z cielęciny są delikatnie w smaku.
Przygotowanie gulaszu będzie wymagać od nas dosłownie kilku składników, a danie będzie pyszne. W mojej wersji, gulasz podamy wraz z kaszą pęczak.
Sprawdź prosty przepis na Aromatyczny gulasz z łopatki
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 250g cielęciny
- 2 marchewki
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1/2 czerwonej papryki
- szczypta soli
- pieprz czarny
- szczypta oregano
- odrobina majeranku
- natka pietruszki
Domowy gulasz cielęcy – przepis
Przygotowanie gulaszu zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie przesmażamy go w garnku o grubym dnie na odrobinie oleju. Do mięsa dodajemy cebulę i podsmażamy ją wraz z cielęciną.
Marchewkę kroimy w półplasterki i dodajemy do mięsa. Paprykę kroimy w kostkę i również dodajemy do naszej potrawy. Całość dusimy ok. 20 -25 minut. Podczas duszenia doprawiamy go solą, pieprzem, oregano i majerankiem.
W tym czasie gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu.
Kaszę mieszamy z gulaszem, wykładamy na talerze i całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!