Domowy gulasz cielęcy to błyskawiczna propozycja dania, które idealnie pasuje do kaszy, ryżu, albo ziemniaków z wody. Dania z cielęciny są delikatnie w smaku.

Przygotowanie gulaszu będzie wymagać od nas dosłownie kilku składników, a danie będzie pyszne. W mojej wersji, gulasz podamy wraz z kaszą pęczak.

Sprawdź prosty przepis na Aromatyczny gulasz z łopatki

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 250g cielęciny
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szczypta soli
  • pieprz czarny
  • szczypta oregano
  • odrobina majeranku
  • natka pietruszki

Domowy gulasz cielęcy – przepis

Przygotowanie gulaszu zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie przesmażamy go w garnku o grubym dnie na odrobinie oleju. Do mięsa dodajemy cebulę i podsmażamy ją wraz z cielęciną.

Marchewkę kroimy w półplasterki i dodajemy do mięsa. Paprykę kroimy w kostkę i również dodajemy do naszej potrawy. Całość dusimy ok. 20 -25 minut. Podczas duszenia doprawiamy go solą, pieprzem, oregano i majerankiem.

W tym czasie gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu.

Kaszę mieszamy z gulaszem, wykładamy na talerze i całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Domowy gulasz cielęcy
Gulasz cielęcy

Smacznego!