Sernik z lemon curd to błyskawiczny pomysł na smaczny, rozpływający się w ustach deser. Ciasto pieczone w kąpieli wodnej jest bardzo puszyste i wilgotne. Cały smak podkreśla cytrynowy krem, który nadaje mu delikatnego orzeźwienia.

Przygotowując ten sernik nie musicie używać nawet miksera. Wszystko wymieszacie łyżką.

Składniki na sernik

  • 3 jajka
  • 750 g sera w wiaderku na sernik
  • 1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (białego)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka z 3 cytryn
  • sok z 1,5 cytryny

Składniki na krem cytrynowy

  • sok z 3 cytryn
  • skórka z 3 cytryn
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 200g cukru
  • 125g serka mascarpone

Dodatkowo

  • 4-5 maślanych herbatników
Sernik z lemon curd
Sernik z lemon curd

Lemon curd- przepis

Do rondelka dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, mąkę ziemniaczaną, jajka, żółtka, cukier i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Jak wszystko się zagotujemy zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę oleju. Mieszamy.

Obejrzyj nasze filmy:

Możemy przełożyć go do słoiczka i przechowywać przez kilka dni w lodówce. To świetny dodatek na przykład do naleśników, deserów.

Jednak aby wykorzystać do w naszym przepisie dodajemy do niego mascarpone.

Sernik cytrynowy – przepis

Składnik na sernik mieszamy w misce. Nie robimy tego zbyt długo, tak aby go za bardzo nie napowietrzyć. Sernik po upieczeniu powinien być dość równy. Po wymieszaniu składników, masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.

Sernik pieczemy przez 60 minut w 150 st. C w kąpieli wodnej.

Po upieczeniu zostawiamy go na ok. 10 minut w uchylonym piekarniku. Następnie zostawiamy do ostygnięcia. Wierzch smarujemy lemon curd, a boki obsypujemy pokruszonymi herbatnikami.