Przepis na proste, szybkie, domowe leczo z kiełbasą. Idealne połączenie kilku smaków. Jest to danie jednogarnkowe, więc z całą pewnością nie narobicie za dużego bałaganu w kuchni.

Przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem słodkiej, soczystej papryki oraz cukinii to moje ulubione i szybkie danie. Moje leczo z kiełbasą jesteśmy w stanie przygotować bardzo szybko, dzięki czemu obiad mamy gotowy w niespełna 30 minuty.

Dlaczego warto przygotować leczo z kiełbasą?

Leczo z kiełbasa to jedno z tych dań, które powinniśmy szykować późną wiosną i latem kiedy mamy dostęp do świeżych, pachnących słońcem warzyw.

Obejrzyj nasze filmy:

Danie to również przepis na leczo dla dzieci, który nie chcą jeść warzyw. W tym jednogarnkowym daniu będziemy w stanie ukryć warzywa, które dzieci nie chcą tak chętnie jeść. A przecież papryka to bogactwo witaminy C.

Nie wiem, dlaczego ale może właśnie dodatek kiełbasy do leczo sprawia, że jest przez nie tak chętnie jedzone.

Możemy przygotować też klasyczne leczo bez dodatku kiełbasy. Ta wersja będzie polecana wszystkim, którzy nie jedzą mięsa. Będzie to leczo wegetariańskie.

Jak przygotować leczo?

Ja do swojego leczo z kiełbasą bardzo często używam papryk w różnych kolorach, to danie działa nie tylko na nasz zmysł smaku, ale również na zmysł wzroku. Dodaję cukinię i czasem sięgam również po bakłażana.

Warzywa zaczynamy smażyć, od tych najtwardszych, bowiem chcemy aby wszystkie były pod koniec gotowania w leczo tak samo miękkie.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także przepis na zdrowe frytki z batatów, czy przepyszną sałatkę wiosenną.

Sprawdź przepis na Grillowana kanapka z rukolą i łososiem

Leczo z kiełbasą składniki

  • jedna cukinia
  • jedna czerwona papryka
  • 200g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 200g pomidorów z puszki
  • majeranek, oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • odrobina wędzonej papryki
  • szczypta ostrej papryki

Leczo z kiełbasą przepis

W garnku o grubym dnie, na odrobinie oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie dodajemy posiekaną cebulę. Cebulę smażmy do momentu jak stanie się szklista, czyli około 5 minut. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Całość dusimy ok. 5 minut.

Musimy pamiętać, że warzywa dodajemy od najtwardszego. Wszystkie razem muszą ugotować się w tym samym czasie, aby podczas jedzenia miały tą samą strukturę

Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię. Wszystko dusimy ok. 10 minut, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy papryką wędzoną, papryką ostrą, majerankiem, oregano oraz solą i pieprzem.

Garnek przykrywamy i dusimy wszystko jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie wszystkie warzywa powinny się ugotować.

Leczo z kiełbasą
Leczo z kiełbasą

Smacznego!