Domowe leczo warzywne to przepis na szybkie danie obiadowe, zdrowe i smaczne. Ja zazwyczaj robię leczo z dodatkiem kiełbasy, bo moim zdaniem jest znacznie lepsze. Jeśli nie jecie mięsa, albo nie lubicie kiełbasy to zrezygnujcie z tego dodatku.
W przygotowaniu leczo, bardzo ważna jest kolejność dodawania składników, bowiem niektóre warzywa są twardsze i wymagają dłuższej obróbki termicznej.
Składniki
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 2 średnie cebule
- 1 cukinia
- 250 g kiełbasy
- 1 łyżeczka oregano
- 400g pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka majeranku
- czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oleju
- 100ml wody
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
Domowe leczo warzywne – przepis
W przygotowaniu leczo, bardzo ważna jest kolejność dodawania składników. Zaczynamy od drobnego pokrojenia w kostkę cebuli i zeszklenia jej na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i wszystko smażymy około 5-6 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podczas smażenia papryki kroimy w kostkę cukinię. I teraz kolej na dodanie cukinii. Wymaga ona odrobinę krótszego smażenia.
Obejrzyj nasze filmy:
Do leczo dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wodę i przyprawy – sól, pieprz, oregano, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe. Całość przykrywamy pokrywką i na niewielkim ogniu dusimy około 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Domowe leczo wybornie smakuje podane wraz ze świeżym pieczywem posmarowanym odrobiną prawdziwego masła.
Smacznego!