Domowe leczo warzywne to przepis na szybkie danie obiadowe, zdrowe i smaczne. Ja zazwyczaj robię leczo z dodatkiem kiełbasy, bo moim zdaniem jest znacznie lepsze. Jeśli nie jecie mięsa, albo nie lubicie kiełbasy to zrezygnujcie z tego dodatku.

W przygotowaniu leczo, bardzo ważna jest kolejność dodawania składników, bowiem niektóre warzywa są twardsze i wymagają dłuższej obróbki termicznej.

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 średnie cebule
  • 1 cukinia
  • 250 g kiełbasy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 400g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju
  • 100ml wody
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie

Domowe leczo warzywne – przepis

W przygotowaniu leczo, bardzo ważna jest kolejność dodawania składników. Zaczynamy od drobnego pokrojenia w kostkę cebuli i zeszklenia jej na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i wszystko smażymy około 5-6 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podczas smażenia papryki kroimy w kostkę cukinię. I teraz kolej na dodanie cukinii. Wymaga ona odrobinę krótszego smażenia.

Obejrzyj nasze filmy:

Do leczo dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wodę i przyprawy – sól, pieprz, oregano, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe. Całość przykrywamy pokrywką i na niewielkim ogniu dusimy około 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

Domowe leczo wybornie smakuje podane wraz ze świeżym pieczywem posmarowanym odrobiną prawdziwego masła.

Domowe leczo warzywne
Domowe leczo warzywne

Smacznego!