
Zupa dyniowa bez mleczka kokosowego
Zupa dyniowa bez mleczka kokosowego to bardzo zdrowa, dietetyczna propozycja na pyszny, rozgrzewający obiad. W chłodne jesienne popołudnie będzie idealnie pasować.
Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Przygotujemy ją bez mleczka kokosowego, będzie znacznie mniej kaloryczna. Super się sprawdzi dla osób będących na diecie.
Przeczytaj również: Tajska zupa curry z kurczakiem
Składniki
- 750g dyni
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1 cebula
- 450 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 2 cm imbiru
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- pestki dyni
- 2 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
Zupa dyniowa bez mleczka kokosowego – przepis
Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę i przesmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę. Smażymy wszystko razem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy starty na tarce czosnek i imbir. Podlewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut.
Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, dodajemy kurkumę i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Blendujemy całość.
Zupę dyniową wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy odrobine jogurtu i posypujemy pestkami dyni.

Smacznego!