Jeśli jesteś miłośnikiem połączenia czekolady i puszystych placuszków śniadaniowych, to czekoladowe pancakes są właśnie dla Ciebie. Te małe, aromatyczne placuszki czekoladowe to prawdziwa uczta dla podniebienia, która może wprawić w zachwyt nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Co to są amerykańskie pancakes?

Pancakes, zwane także placuszkami, należą do tych potraw, które zdobyły serca ludzi na całym świecie. Ich uniwersalna popularność jest zaskakująca i nie bez powodu. Istnieje wiele powodów, dla których pancakes są uważane za smaczne i uwielbiane przez osoby w różnym wieku, kulturowe tła i preferencje kulinarne.

Pancakes, choć znane pod różnymi nazwami na całym świecie, stanowią swoistą kulinarzną platformę łączącą kultury. Na przykład, francuskie crêpes, rosyjskie bliny, amerykańskie pancakes czy hinduskie dosa, wszystkie te potrawy mają pewne cechy wspólne, ale także unikalne smaki i przyprawy charakterystyczne dla swojego regionu. Pancakes pomagają budować mosty między kuchniami świata, pokazując, że jedzenie może być uniwersalnym językiem porozumienia.

Czekoladowe pankakes to propozycja śniadań na słodko. Gdy kanapki już się nudzą warto spróbować czegoś innego. Czekoladowym naleśnikiem można przekonać niemalże każde dziecko.

Ponadto nie jest to trudne danie a odpowiednimi dodatkami możemy te zwykłe pankakes wynieść ponad wyżyny.

Listę składników i przepis przedstawię poniżej.

Czekoladowe pancakes składniki

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżka migdałów
  • ½ szklanki mleka roślinnego lub sojowego
  • 1 garść malin
  • 1 garść borówek amerykańskich
Czekoladowe pancakes
Czekoladowe pancakes

Czekoladowe pancakes przepis

Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania czekoladowych pancakes, co sprawia, że możesz dostosować je do swoich preferencji smakowych. Możesz użyć gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, w zależności od swoich upodobań. Dodatek orzechów, bananów, malin lub truskawek do ciasta sprawi, że placuszki nabiorą jeszcze bardziej wyjątkowego smaku.

Zblenduj maliny i borówki amerykańskie z mlekiem, octem jabłkowym i soda oczyszczoną. Dodaj kakao i mąkę i wymieszaj wszystko ze sobą.

Patelnię za pomocą pędzla wysmaruj tłuszczem do smażenia, usmaż placki i przyozdób pozostałymi owocami i migdałami.

Warto również wspomnieć o kreatywnym aspekcie podawania tych smakołyków. Możesz amerykańskie pancakes podać z bitą śmietaną, syropem klonowym, lodami lub posypać cukrem pudrem i dodatkową czekoladą. Czekoladowe chipsy, posiekane orzechy lub świeże owoce to świetne dodatki, które podkręcą smak i wygląd tego dania.

Czekoladowe pancakes
Czekoladowe pancakes

Smacznego!