Szarlotka z kaszą manną
Desery

Szarlotka z kaszą manną

Takiej szalotki jeszcze nie jadłem :) Zmęczony po pracy w weekend wróciłem do domu, a już od samego wejścia roznosił się słodki, cynamonowy zapach świeżo pieczonego ciasta. W kuchni czekała na mnie jeszcze ciepła szarlotka z kaszą manną :)

Przepis na tą szalotkę jest niezwykle prosty i każdy, naprawdę każdy sobie z nią poradzi. Możemy ją podać zarówno na ciepło, zimno, z bitą śmietaną albo lodami.

Szarlotka z kaszą manną – składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki kaszy mannej
  • 1 szklanka cukru
  • cukier (do dosłodzenia jabłek)
  • cynamon
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła

Szarlotka z kaszą manną – przepis:

  1. W misce mieszamy kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia. Całość dzielimy na 3 równe części.
  2. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wysypujemy 1 część składników, a następnie układamy na tym połowę startych jabłek (wcześniej wymieszanych z odrobiną cukru). Jabłka posypujemy odrobiną cynamonu.
  3. Na warstwę jabłek wysypujemy 2 część przygotowanych wcześniej suchych składników.
  4. Następnie układamy pozostałe jabłka i ostatnia warstwa to znów suche składniki.
  5. Na wierzchu układamy kawałki masła. Najlepiej masło (z lodówki) zetrzeć na tarce.
  6. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 st. C.

Smacznego!

Szarlotka z kaszą manną

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.