Szarlotka z kaszą manną to propozycja, która pozwoli Ci poznać zupełnie nowe oblicze tego kultowego deseru. Kasza manna dodaje do szarlotki kremowej konsystencji i lekko słodkiego smaku, który doskonale kontrastuje z kwaśnymi jabłkami. Efekt? Pyszność, która wciąga od pierwszego kęsa.

Szarlotka to bez wątpienia jeden z ulubionych deserów wielu osób na całym świecie. Jednak klasyczny przepis na szarlotkę opiera się na cienkim cieście, nadziewanym kawałkami jabłek i korzennymi przyprawami. Czy można to jeszcze ulepszyć? Okazuje się, że tak!

Dlaczego kasza manna jest zdrowa i do czego ja wykorzystać?

Kasza manna to jedno z tych składników, które często kojarzymy z tradycyjnymi, domowymi daniami. Jednak co się stanie, gdy połączymy ją z klasycznym deserem, takim jak szarlotka? Oto opowieść o szarlotce z kaszą manną – smacznej i nieco nietypowej przekąsce, która zaskakuje nas swoim wyjątkowym połączeniem smaków.

Obejrzyj nasze filmy:

Warto również wspomnieć o korzyściach zdrowotnych kaszy manny. Jest ona źródłem węglowodanów, białka, błonnika i wielu cennych składników mineralnych. Dodając ją do szarlotki, nie tylko podniesiesz walory smakowe deseru, ale także dostarczysz organizmowi wartościowych składników odżywczych.

Przepis na tą szalotkę jest niezwykle prosty i każdy, naprawdę każdy sobie z nią poradzi. Możemy ją podać zarówno na ciepło, zimno, z bitą śmietaną albo lodami.

Szarlotka z kaszą manną
Szarlotka z kaszą manną

Szarlotka z kaszą manną składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki kaszy mannej
  • 1 szklanka cukru
  • cukier (do dosłodzenia jabłek)
  • cynamon
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła

Szarlotka z kaszą manną przepis:

W misce mieszamy kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia. Całość dzielimy na 3 równe części.

Na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wysypujemy 1 część składników, a następnie układamy na tym połowę startych jabłek (wcześniej wymieszanych z odrobiną cukru). Jabłka posypujemy odrobiną cynamonu.

Na warstwę jabłek wysypujemy 2 część przygotowanych wcześniej suchych składników.

Następnie układamy pozostałe jabłka i ostatnia warstwa to znów suche składniki.

Na wierzchu układamy kawałki masła. Najlepiej masło (z lodówki) zetrzeć na tarce.

Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 st. C.

Szarlotka z kaszą manną
Szarlotka z kaszą manną

Smacznego!