Domowa kasza manna z owocami przygotowana na mleko to pyszny, lekki i bardzo smaczny pomysł na śniadanie. Przepis na to śniadanie jest prosty i z całą pewnością go zapamiętacie, a sam posiłek doda Wam energii na cały dzień.
To jedno z moich ulubionych śniadań, które dość często przygotowuję w domu. Możecie je podać wraz z owocami, albo odrobiną syropu malinowego. Kasza manna jest ogólnie bardzo uniwersalnym produktem, jednak przez wielu zapomnianym.
Składniki
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 łyżka miodu
Dodatki
- owoce
- syrop malinowy
- konfitura
- dżem
Ogólnie jako dodatki polecam Wam dowolny dodatek z odrobiną cukru :) Może to być Wasz ulubiony dżem, konfitura, albo owoce.
Obejrzyj nasze filmy:
Kasza manna z owocami – przepis
Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy kaszę. Mieszając gotujemy ją na średnim ogniu, aż do zagotowania się mleka. Następnie gotujemy ją jeszcze przez 2 minuty, ale już na niewielkim ogniu., w tym momencie dodajemy odrobinę słodyczy – czyli miód. Gotowanie kaszy manny trwa zazwyczaj około 6-7 minut. Ten czas liczy się od momentu wstawienia garnka na płytę, palnik, a nie od momentu zagotowania się mleka.
Kaszę przekładamy do miseczek i podajemy z naszymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!